Účastníkům trestních řízení u Městského soudu v Praze pomáhají infografiky

Pražský městský soud rozmístil ve své budově infografiky se znázorněním toho, jak je uspořádaná jednací síň, kdo se v ní vyskytuje a jakou má úlohu. Vizualizace má umožnit zranitelnějším účastníkům trestních řízení, aby se zorientovali v situaci a byli z ní méně nervózní. S pilotním projektem přišel spolek Bílý kruh bezpečí (BKB), který pomáhá obětem trestných činů. Jeho zakladatelka Petra Vitoušová uvedla, že chce oslovit i další krajské soudy s prosbou, aby tuto osvětu šířily.

 

Grafiky visí na osmi místech v soudní budově ve Spálené ulici, a to u infocentra, u obrazovky s přehledem soudních jednání a u schodišť v blízkosti trestních jednacích síní. Přehledné ilustrace nazvané „Kdo je kdo v soudní síni“ zachycují soudce, přísedící a zapisovatelku v čele místnosti, dále státní zástupkyni a zmocněnce poškozeného u levého stolu a obhájce s obžalovaným u stolu vpravo. Na obrázku je i svědek ve svědecké ohrádce a veřejnost včetně poškozeného a jeho důvěrníka. Grafika obsahuje také stručné popisy rolí jednotlivých účastníků řízení.

 

 

„Většina veřejnosti vnímá soud jako formalizované prostředí, ve kterém se svědek neorientuje. V případě podání svědecké výpovědi jej tato neznalost zbytečně stresuje,“ vysvětlila Vitoušová. „Zbavit se této úzkosti je možné tím, že účastníci jednání předem získají více informací,“ řekla.

Zmínila, že jedna z prvních otázek, kterou pozůstalí či svědci pokládají po příchodu do BKB, je ta, zda budou muset k soudu a co je tam čeká. Odborníci jim pomáhají právě i s pomocí vysvětlujících obrázků. Inspirací pro aktuální projekt u soudů byla podobná praxe v zahraničí, například ve Velké Británii.

V BKB dlouhodobě působí jako dobrovolnice i trestní soudkyně pražského městského soudu Vlasta Langhamerová. Jednou měsíčně se společně s psychologem věnuje poradenství pro lidi, kteří mohou přijít bez předchozího objednání. Langhamerová ČTK řekla, že často hledají radu bezprostředně předtím, než mají jít k soudu. Z pozice soudkyně jim může nabídnout praktický pohled na to, co se v jednací síni koná a co tam mohou očekávat.

„V řadě případů se ukáže, že jejich konkrétní obava není na místě, ale že jsou třeba na místě jiné obavy, které je ani nenapadnou,“ popsala Langhamerová. Zároveň potvrdila, že pro orientaci v situaci pomáhají klientům BKB právě obrázky. Podotkla, že pro její práci soudkyně je velmi cennou zkušeností vnímat, co všechno může být pro lidi u soudu stresující. Lépe pak na ně dokáže reagovat i v hlavním líčení. Zavedla také to, že její asistentka kontaktuje předem poškozeného už při obeslání od soudu, aby mu vše potřebné vysvětlila.

Místopředseda trestního úseku soudu Michal Roubíček při setkání se zástupci BKB zmínil, že podle jeho zkušeností dostupuje nervozita svědků, poškozených a obětí trestných činů vrcholu těsně před vstupem do jednací síně. Na infografice proto ocenil i texty, které si lidé čekající na chodbě mohou číst a zaměřit tak svou pozornost jinam.

 

 

 

 

Zdroj: ČTK
Foto a infografika: Bílý kruh bezpečí, z. s., MS v Praze

Go to TOP