Slovenský komisař pro děti diskutoval se S. Křečkem o ochraně mládeže před THC

Slovenský komisař pro děti požádal českého veřejného ochránce práv Stanislava Křečka o sdílení poznatků se závislostmi dětí a mladistvých na návykových látkách. Trápí ho vážná situace závislostí u mládeže a trh s potravinami obsahující návykové látky THC, HHC a HHC-P. V rámci pracovního jednání, které uspořádal český ombudsman, odborníci sdíleli zkušenosti s ochranou mládeže před potravinami obsahujícími návykové látky. Zřízení dětského ombudsmana a národní lidskoprávní instituce (NHRI), na něž se český ombudsman připravuje, by umožnilo zabývat se problematikou systémově.

 

Závislosti jsou podle komisaře častější u dětí s problémy v rodině. Děti trápí zejména pocity nejistoty a selhání. Východisko hledají v drogách. Slovenský komisař pro děti Jozef Mikloško hledá cesty, jak zajistit vyšší ochranu dětí a mladistvých před závislostmi na návykových látkách. Tamní legislativa je krok za českou. Česká legislativa pružně reaguje na nové návykové látky tak, že je formou nařízení vlády přidává na seznam zakázaných látek. Na Slovensku se však musí s každou novou drogou změnit zákon. Než zákon projde celým procesem, který trvá měsíce, jsou škodlivé látky na trhu běžně dostupné.

Na Slovensku máme približne 1,1 milióna detí do 18 rokov, čo predstavuje významnú časť našej populácie. Preto je nevyhnutné, aby sme venovali zvýšenú pozornosť hrozbám spojeným s voľným predajom psychomodulačných látok, ako je HHC, ale aj ďalších látok, ktoré sa pohybujú na hranici legálnosti. Som veľmi vďačný za možnosť posilniť naše medzinárodné kontakty a získať cenné skúsenosti od našich českých kolegov, ktorí túto problematiku zvládajú efektívnejšie. Blízke historické a kultúrne väzby medzi našimi krajinami robia túto spoluprácu nielen prirodzenou, ale aj nevyhnutnou pre ochranu zdravia a bezpečnosti našich detí,“ uvedl slovenský komisař pro děti Jozef Mikloško.

Komisař se v současné době snaží o uzákonění zákazu prodeje potravin obsahující látky THC, HHC a HHC-P. Zkušenosti se závislostí dětí a mladistvých na návykových látkách na Slovensku jsou alarmující. Jsem rád, že jsem mohl slovenskému komisaři pro děti společně s odborníky z řad toxikologů, lékařů a policistů představit jednotlivé kroky, které již Česká republika v boji proti prodeji návykových látek uskutečnila,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček, který ocenil zejména vystoupení ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha a vědeckého poradce Národního drogového koordinátora Viktora Mravčíka.

Komisař pro děti (v Česku známý spíše jako dětský ombudsman) sdílel s českým ombudsmanem také zkušenosti s fungováním instituce ochránce práv dětí. Jozef Mikloško pozval ombudsmana a jeho zástupce, aby se v rámci příprav České republiky na zřízení instituce dětského ombudsmana blíže seznámili s fungováním jeho úřadu. Stanislav Křeček ocenil navázání spolupráce. Instituce dětského ombudsmana by se měla začlenit do stávající instituce veřejného ochránce práv příští rok. Novelu zákona o Veřejném ochránci práv nyní čeká druhé čtení v Poslanecké sněmovně.

 

Zdroj: Kancelář veřejného ochránce práv
Ilustrační foto: Pexels.com

Go to TOP