Novela by mohla rozšířit okruh studentů s nárokem na sociální stipendium

Sněmovna by mohla rozšířit okruh vysokoškolských studentů s nárokem na sociální stipendium. Změnu podmínky pro přiznání podpory předpokládá pozměňovací návrh vládních poslanců Davida Šimka a Jana Berkiho, který podali k vládní novele zákona o vysokých školách. Předloha upravuje například pravidla studia a hodnocení pro doktorandy a zvyšuje postihy za neoprávněné užívání titulu absolventa vysoké školy.

 

V současnosti dostanou sociální stipendium studenti s nárokem na přídavek na dítě, pokud rozhodný příjem v rodině nepřevyšuje 1,5násobek životního minima. Dvojice poslanců navrhuje tuto podmínku zmírnit na 3,4násobek životního minima, což je základní hranice nároku pro přídavek na dítě. „V České republice v zásadě neexistuje podpora sociálně znevýhodněných studentů vysokých škol. Existující sociální stipendium získává jen nepatrná část studujících,“ napsali Šimek a Berki ve zdůvodnění.

Úpravou by vzrostl počet studentů s nárokem na sociální stipendium přibližně devětkrát na odhadovaných 5400, vyplývá z důvodové zprávy. Jejím cílem je podle předkladatelů zvýšení dostupnosti vysokoškolského studia. Poslanci s odvoláním na studii Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI uvedli, že Česko je mezi státy EU z hlediska podílu finanční podpory na celkových příjmech studentů na posledním místě.

Vládní předloha je ve sněmovně před druhým čtením. V něm poslanci budou moci pozměňovací návrhy uplatňovat.

Univerzity by měly podle novely přijímat k doktorandskému studiu menší množství dobře vybraných uchazečů, kteří ale budou výrazně lépe ohodnoceni. Častější by mělo být odměňování doktorandů formou mzdy. Příjem doktorandů v prezenčním studiu by podle návrhu měl být nejméně 1,2násobek minimální měsíční mzdy, v současnosti by to bylo skoro 22 700 korun. Nyní dává ministerstvo školství na stipendium pro jednoho doktoranda 11 250 korun. Návrh také rozvolňuje podobu státních závěrečných zkoušek. Postih za neoprávněné užívání titulu absolventa vysoké školy zvedá desetinásobně až na 50 000 korun.

Některé úpravy už navrhl sněmovní školský výbor. Týkají se třeba řešení případné nečinnosti akademického senátu fakulty či akademického senátu vysoké školy při odvolávání děkana, podoby disertačních prací a vyhlašování mimořádného stavu na vysoké škole.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP