Olomoucké soudy omezují činnost, více využívají videokonference

Soudy v Olomouci kvůli pandemii koronaviru omezují svou činnost a začaly rušit jednání. Důvodem je podle jejich zástupců především obava ze šíření koronaviru a snaha ochránit i účastníky jednání.

„V týdnu od 2. do 6. listopadu se scházet nebudeme. Předseda krajského soudu dnes vydal další doporučení o potřebě odvolat jednání, která snesou odkladu. I z pohledu ochrany zdraví těch, kteří by u toho jednání měli být, což je v tomto případě 16 lidí, kteří by museli být v jednací síni celý den, je to nesmysl. Hlavní líčení tak nebude,“ uvedl soudce olomouckého krajského soudu Martin Lýsek.

Opatření se dotýkají například i Vrchního soudu v Olomouci. Jeho zaměstnanci v co největší míře pracují z domova. Ti na pracovišti mají omezený kontakt se svými kolegy. „Předseda Vrchního soudu v Olomouci informoval jednotlivé předsedy senátu o opatřeních ministerstva spravedlnosti a vlády a ponechal na zvážení řídících předsedů senátů, zda již nařízená jednání odročí, či zda se tato jednání budou konat, a zda se rozhodnou s ohledem na současnou situaci nenařizovat nová jednání, případně nařídí jednání na pozdější datum,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Tato doporučení se však podle mluvčího soudu nedotýkají věcí, u nichž je nutné bezodkladně rozhodnout, ať už jsou to návrhy na uvalení vazby v trestním řízení, popřípadě nutnost bezodkladných rozhodnutí u insolvenčních či civilních věcí. Opatření jsou viditelná i v praxi, například už v týdnu při jednom z jednání nenařídil soud převoz obžalovaného z věznice, ale využil videokonference.

Soudci napříč soudy v Olomouci postupně rušili kvůli obavě ze šíření nákazy koronavirem nařízená jednání již v polovině března. Omezení trvala až do konce dubna, kdy se činnost opět postupně obnovovala.

Zdroj: ČTK
Foto: justice.cz

Go to TOP