Pravidla kapitálových požadavků pro banky v likvidaci se zřejmě změní

Česká národní banka (ČNB) už zřejmě nebude muset stanovovat minimální požadavek na kapitál finančním institucím, které jsou v likvidaci. Vláda dne 21. srpna 2024 schválila novelu zákona č. 374/2015 Sb., o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, která pravidla mění. Návrh, který nyní posoudí poslanci, převádí do českého práva směrnici Evropské unie, jeho cílem je snížit administrativní zátěž pro finanční instituce v likvidaci i pro regulátora finančního trhu.

 

V současnosti na základě evropských pravidel stanovuje ČNB minimální požadavek na kapitál všem institucím na finančním trhu. Cílem opatření je to, aby náklady případného selhání instituce nesli její vlastníci a věřitelé, ne daňoví poplatníci. Podle důvodové zprávy k zákonu má ale u institucí, které jsou v likvidaci, toto ustanovení jen minimální dopad a správní proces představuje nadbytečnou administrativní zátěž pro tyto instituce i pro ČNB. Centrální banka by tak požadavek nově stanovovala pouze v případech, kdy by bylo nutné chránit finanční stabilitu nebo bránit šíření nákazy na finančním trhu.

Ministerstvo financí, které návrh zákona předložilo, navrhuje, aby ho sněmovna schválila už v prvním čtení. Zdůvodňuje to tím, že evropská směrnice, kterou zákon do českého práva převádí, by měla začít platit už 13. listopadu.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: archiv ČNB 

Go to TOP