Příspěvek na péči by mohli podle návrhu novely dostat i lidé se slovenskou penzí

Příspěvek na péči by mohli od příštího roku v Česku získat i lidé se slovenskou penzí. Mohli by o něj požádat územní sociální správu, která by po posouzení jejich situace mohla případně rozhodnout o takzvaném odstranění tvrdosti zákona a dávku jim přiznat. Počítá s tím připravovaná novela zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, a dalších souvisejících zákonů, kterou by mohla brzy projednávat vláda. O vyplácení příspěvku na péči lidem se slovenským důchodem usiluje Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Poukazuje na jejich nepříznivou situaci. Slovensko jim totiž podporu na opatrování do ciziny neposílá. Česko jim ale podle předpisů svou dávku vyplácet nemůže. Podle NRZP se to týká asi 500 lidí.

 

Novela má územní sociální správě od příštího roku umožnit rozhodnout o odstranění tvrdosti zákona, tedy o zmírnění podmínek. Lidem, kteří budou mít bydliště v Česku, nebudou pobírat podobnou podporu z jiné země a o český příspěvek na péči písemně požádají, by úřad mohl peníze od státu přiznat. Nejdřív by ale posoudil situaci žadatele. Ministerstvo práce v podkladech uvádí, že opatření má pomoci v individuálních případech.

„Každá žádost o příspěvek na péči u osoby, na kterou se vztahují přímo použitelné předpisy EU, je vždy – a nadále bude – postoupena příslušnému státu. Až v případě, že bude zcela zřejmé, že žádná obdobná dávka nebude tímto státem refundována, bude moci být požádáno o odstranění tvrdosti. U tvrdosti se bude dále posuzovat celková situace žadatele, nebude se tedy tvrdost odpouštět všem žadatelům,“ uvedlo v podkladech k novele ministerstvo.

Slovenská republika do ciziny dávky na opatrování neposílá. Evropská komise ji kvůli tomu před lety zažalovala. Soudní dvůr EU v roce 2015 ale žalobu zamítl. Podle dřívějších údajů NRZP od soudního rozhodnutí do konce roku 2020 česká strana postoupila na Slovensko 329 žádostí o dávky na dlouhodobou péči. Ročně to bylo pět až sedm desítek případů.

Český příspěvek na péči se vyplácí handicapovaným a seniorům ve čtyřech stupních od 880 do 27 000 korun měsíčně podle závislosti na pomoci, využít se dá na domácí, terénní i ústavní péči. Slovenský příspěvek na opatrování činí na jednu osobu 615,50 eur (nyní 15 534 korun), na více pak 816,60 eur (teď 20 609 korun). Může ho pobírat příbuzný, který se stará o těžce zdravotně postiženého, bydlí s ním, nevydělává víc než 2,5násobek životního minima a platí důchodové pojištění. Peníze nezíská, pokud potřebný pobývá v domově pro seniory, týdenním stacionáři či má pečovatelskou službu víc než osm hodin v měsíci.

Podle NRZP by novela pomohla asi 500 českých občanů, kteří se vrátili ze Slovenska a pobírají slovenskou penzi. „Tito lidé nemají možnost objednat si jakoukoliv sociální službu a mnohdy jde o velmi závažné situace,“ uvedla rada. Stěžovala si na to, že dřívější návrh novely s řešením stavu ministerstvo loni v září stáhlo a do nynější projednávané novely o sociálně-zdravotních službách ustanovení nedalo. Je až v další chystané novele.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP