K regulaci psychomodulačních látek má Česko dostat stanovisko EK do 21. srpna

Česko by mělo nejpozději do 21. srpna znát stanovisko Evropské komise ke své novele s novou regulací takzvaných psychomodulačních látek, řekla 18. července členka rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu. Podle ní by komise mohla mít připomínky kvůli pravidlům společného trhu. Michailidu připustila, že kvůli případným následným úpravám zákona a dalšímu projednávání by se mohla o půl roku odsunout plánovaná účinnost, a to z ledna na červenec 2025.

 

„Termín má Evropská komise do 21. srpna. Do té doby bychom měli mít finální zhodnocení novelizace,“ uvedla Jana Michailidu.

Novelu o návykových látkách s novou regulací méně rizikových psychomodulačních látek sněmovna schválila začátkem května. Vedle seznamu zakázaných látek by měly podle normy existovat ještě další dva seznamy.

Jeden by obsahoval nové psychoaktivní látky s neznámými dopady, které by se dva roky zkoumaly. Poté by se mohly zařadit na seznam substancí s nízkým rizikem. Rozřazení by navrhlo Ministerstvo zdravotnictví s odborníky Státního zdravotního ústavu a vládního odboru protidrogové politiky, rozhodla by vláda. Méně rizikové produkty by si pak mohli koupit jen dospělí ve specializovaných prodejnách, kam by nesměly děti. Zboží by se nesmělo podobat cukrovinkám či hračkám, neprodávalo by se v automatech. Licenční poplatek za distribuci či každou prodejnu by činil 200 000 korun.

Podle Jany Michailidu je česká strana s Evropskou komisí „v úzkém kontaktu“, a to nejen písemně. Čeští představitelé jednali se zástupci komise neformálně i při nedávném založení agentury EU pro drogy (EUDA), která začala fungovat na začátku července. Podle expertky má český záměr podporu, zahraniční odborníci oceňují snahu o nastavení směřování a pravidel. Očekává se, že komise ale bude mít k novele připomínky.

Podle expertky by se mohly s ohledem na společný trh týkat možnosti vývozu a prodeje do unijních zemí. Část předkladatelů novely ho navrhovala umožnit do států, kde látky nebudou zakázané. Část byla proti. Úprava tak v normě není. „Myslíme si, že to je jedna z věcí, kterou by komise mohla vytknout,“ řekla Jana Michailidu.

Novela čeká na projednání v Senátu. Podle Michailidu by se měla podle případných připomínek komise upravit, poté by horní komora hlasovala. Se změnami by normu vrátila sněmovně, která by rozhodovala znovu. Poté by zákon dostal k podpisu prezident. Podle plánu měla předloha začít platit od ledna příštího roku. Expertka připustila, že by se účinnost mohla o půl roku odložit.

Vláda letos zařadila na seznam zakázaných látek HHC a další konopné substance, a to do konce roku. Podle záměru by se později mohly dostat na seznam látek s nízkým rizikem. Hned po zavedení by se na něj měly podle dohody politiků zařadit kratom a CBD, uvedla Michailidu. „Další látky budou podléhat posuzovacímu procesu a následnému rozhodnutí,“ dodala.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP