Novelu o zvýšení poplatků za ČT a ČRo projedná výbor sněmovny v září

Poslanci ze sněmovního mediálního výboru projednají vládní novelu, která zvyšuje rozhlasové a televizní poplatky, začátkem září. Jednání výboru svolal jeho nový předseda Patrik Nacher na čtvrtek 5. září. Z pozvánky na jednání výboru vyplývá, že poslanci zřejmě projednávání zahájí, stanoví harmonogram dalšího projednávání a pak debatu přeruší na podávání pozměňovacích návrhů. Sporná předloha, která také rozšiřuje okruh poplatníků, čelí kritice opozice. Opozice v prvním čtení neuspěla s pokusy návrh zákona zamítnout nebo alespoň vrátit vládě k dopracování.

 

Ve sněmovním systému se zatím žádný pozměňovací návrh neobjevil. Opozice avizovala, že chce například navrhovat, aby hospodaření České televize (ČT) bylo přezkoumatelné ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu. Také chce navrhnout posun účinnosti novely, která je podle jejího názoru nepřipravená. Na to, že hospodaření obou médií veřejné služby nekontroluje Nejvyšší kontrolní úřad, poukazovala v prvním čtení řada kritiků předlohy.

Opoziční hnutí také chtějí financovat Český rozhlas (ČRo) a ČT prostřednictvím státního rozpočtu. Andrej Babiš to pokládá za spravedlivější. Tomio Okamura chce poplatky zrušit a ČT i ČRo převést na státní příspěvkovou organizaci pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministr kultury Martin Baxa tyto snahy ale odmítá.

Poplatek ČT zvyšuje novela od ledna o 15 korun na 150 korun měsíčně a ČRo o deset korun na 55 korun za měsíc. Platba bude nadále jedna za domácnost, nově však za zařízení schopná jakýmkoli způsobem přijímat vysílání, tedy i prostřednictvím internetu. Úhrada se tedy bude týkat i domácností, které sice nemají televizní nebo rozhlasový přijímač, ale používají takzvaný chytrý telefon, tablet či počítač.

Změny by měly podle vlády zajistit udržitelnost financování a nezávislost dvojice veřejnoprávních médií. Předloha navíc obsahuje pravidla valorizace poplatků o šest procent v případě, že součet ročních měr inflace přesáhne šest procent, a změnu plateb pro právnické osoby. Výše poplatku by už neměla záviset na počtu přijímačů, ale na počtu zaměstnanců.

Na stejné schůzi výboru na začátku září mají jeho členové projednávat i vládní novelu zákona o audiovizi, která rozšiřuje státní podporu vedle filmů také na tvůrce videoher nebo animovaných děl. Předloha také zjednodušuje poskytování filmových pobídek pro zahraniční i české produkce na natáčení v Česku a zajišťuje jejich předvídatelnější financování. Členové výboru mohou až do konce srpna podávat své pozměňovací návrhy k této předloze, které pak výbor projedná.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP