Evropské nařízení o AI začne platit 2. srpna, dopadne i na české firmy

Evropské nařízení o umělé inteligenci, tzv. AI Act začne platit již 2. srpna. 12. července bylo zveřejněné v Úředním věstníku EU a začala běžet dvacetidenní lhůta pro jeho platnost. Firmy a úřady pak budou mít dva roky na přípravu na okamžik, kdy nařízení začne být přímo závazné. Některé části regulace týkající se zakázané AI budou vymahatelné už po šesti měsících. Vyplývá to ze znění zveřejněného zákona a vyjádření expertů.

 

Z pohledu firem i celé České republiky jde podle ředitele České asociace AI Lukáše Benzla o start víc než nabitého harmonogramu plnění povinností v následujících měsících. Od 2. února 2025 začnou platit obecná ustanovení a zakázané postupy v oblasti umělé inteligence a do 2. srpna 2025 pak musí členské státy zřídit oznamující orgány a určit oznamující subjekty. V plném rozsahu se pak nařízení začne uplatňovat od 2. srpna 2026 s výjimkou týkající se systémů AI používaných jako bezpečnostní součást produktu.

„Třebaže se může zdát, že je na přípravu dostatek času, opak je pravdou. Rád bych apeloval na to, aby s přípravou na regulaci a první povinnosti začaly české společnosti ihned. Již v únoru příštího roku začne například platit ustanovení týkající se školení zaměstnanců v oblasti AI gramotnosti. Regulace se svým způsobem dotkne všech možných oddělení firem od vývoje přes marketing až po lidské zdroje,“ podotkl Lukáš Benzl.

Podle poradenské firmy Deloitte se pravidla a regulace v tomto nařízení aplikují nejen na organizace a jednotlivce v rámci Evropské unie, ale také na ty, kteří se nacházejí mimo EU, pokud jejich aktivity mají dopad na trhy EU nebo občany EU. Jinými slovy i organizace mimo EU budou muset dodržovat tento zákon, pokud se jejich AI týká osob nebo trhů v EU.

EU AI Act se podle ředitele pro AI firmy Creative Dock Adama Hanky snaží nastavit pravidla pro využití umělé inteligence tak, aby z ní co nejvíce lidí i firem mělo užitek, ale abychom zároveň minimalizovali její nechtěný dopad na naši společnost. „Finální verze pravidel je známá již několik měsíců a mnoho firem se již na nová pravidla připravuje a ty, které tak ještě nečiní, by měly ihned začít. Jinak může klesat jejich konkurenceschopnost,“ uvedl Adam Hanka.

Zakázaná bude podle Deloitte taková AI, která manipuluje s lidmi, zneužívá děti nebo klasifikuje lidi podle jejich sociálního chování. Povolená nebude ani vzdálená biometrie sloužící k plošné identifikaci. Zakázán bude také prediktivní policejní dohled, tedy umělá inteligence, která vyhodnocuje pravděpodobnost, že daná osoba spáchá nějaký trestný čin. Nařízení dále kvalifikuje vysoce rizikovou AI, omezeně rizikovou a minimálně rizikovou AI, kterou lze využívat bez omezení.

„Připomeňme také, že je dobře, že se nastavení rámce pro AI na starém kontinentu ujala právě EU. Žádná evropská země totiž není dostatečně silná, aby prosadila svou vlastní regulaci AI a aby její legislativa obstála proti velkým světovým hráčům, mezi které se řadí firmy jako Meta (Facebook), Microsoft nebo Alphabet (Google) nebo nově OpenAI,“ dodal Adam Hanka.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP