Výzva Lidská práva na Wikipedii motivuje k psaní článků na tato témata

Lidským právům věnuje konec května a celý červen na Wikipedii spolek Wikimedia Česká republika, který pečuje o rozvoj české Wikipedie. Pod záštitou zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové chce motivovat dobrovolné wikipedisty a wikipedistky i veřejnost, aby psali články o širokých lidskoprávních a humanistických tématech, historii i osobnostech. Hlavní editaton výzvy se koná 26. 6. v Praze ve spolupráci s Amnesty International.

 

Projekt Lidská práva na Wikipedii spojuje vytváření nových hesel pro Wikipedii s podporou lidských práv. Výzva začíná 20. 5. a běží až do konce června. Lze se jí zúčastnit online nebo osobně během tzv. editatonů, kde mohou nováčkům poradit zkušení lektoři a lektorky. Hlavní editaton proběhne ve spolupráci s Amnesty International 26. 6. v Praze v Langhans – v kavárně a centru Člověka v tísni od 15:00. Pro neziskové organizace připravuje Wikimedia ČR 5. 6. od 15:00 online workshop Jak dostat vaše téma na Wikipedii?.

Wikipedie i další wiki projekty usilují podle organizátorů výzvy o to, aby měl každý člověk opravdovou možnost se svobodně podílet na souhrnu všech znalostí. Stojí na možnosti „svobodně vyhledávat, přijímat a předávat informace“. Všeobecná deklarace lidských práv tuto možnost výslovně ukotvuje v 19. článku jako lidské právo.

Výzva Lidská práva na Wikipedii již třetí rok ukazuje, že Wikimedia ČR se nechce o toto právo pouze opírat, ale také ho aktivně umožňovat. Chceme lidem nejen zprostředkovat přístup k neutrálním a aktuálním informacím o lidských právech, ale také ukázat jejich rozmanitost. Encyklopedická hesla na Wikipedii mohou postihnout silné příběhy obyčejných lidí bojující za lepší svět, stejně jako komplexnost nových lidskoprávních výzev v digitálním věku. Pojďme společně zajistit přístup k informacím o širokých lidskoprávních a humanistických tématech, historii a osobnostech. Ve vědění je síla!“ říká výkonná ředitelka Wikimedia Česká republika.

 

Psát lze o čemkoliv, co s lidskými právy souvisí

Editující se tak mohou pustit např. do rozšíření hesla o slavné Erin Brockovich nebo vytvořit zcela chybějící články, jako jsou Digitální práva nebo Právo na přístup k internetu, které mají mnoho jazykových mutací, ale na české Wikipedii zatím chybí. Psát je možné o čemkoliv, co s lidskými právy souvisí. Například o aktivistech za lidská práva, historii nebo třeba filmech, které se problematiky týkají.

Záštitu nad akcí převzala zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Součástí výzvy je také soutěž o poukázky do e-shopu Albatrosmedia.cz pro 10 nejlepších, které opět do soutěže věnovala Nadace Albatros. Ta navíc letos ocení každého účastníka a účastnici bez ohledu na umístění. Všichni zúčastnění tak získají 25% slevu na nákup v e-shopu a dopravu zdarma.

Pro účast v soutěži stačí do shrnutí editace článku vložit hashtag #lidskaprava.

 

Zdroj: Wikimedia ČR
Foto: canva.com

Go to TOP