Advokátky zapojené do projektu ADDD pomohly Járovi vrátit se k rodičům

Advokáti do dětských domovů, společný projekt Nadace Terezy Maxové dětem a České advokátní komory, který byl spuštěn v květnu loňského roku

Advokáti do dětských domovů, společný projekt Nadace Terezy Maxové dětem a České advokátní komory, který byl spuštěn v květnu loňského roku a jehož cílem je nejen podpora vstupu mladých lidí z ústavní výchovy na trh práce, ale také bezplatná právní pomoc dětem v těžké životní situaci, začal měnit konkrétní lidské osudy. Díky projektu měl šťastný konec i příběh malého Járy, dočasně umístěného do Dětského domova v Praze – Dolních Počernicích.

 

Na jaře 2022 se malý Jára ocitl v dětském domově. Jeho rodiče velmi usilovně bojovali za to, aby rodina zůstala pohromadě – našli si nové bydlení, oba pracovali a snažili se pro chlapce zajistit bezpečný a pohodový domov. Jednání s úřady se ale nevyvíjela dobře a rodiče byli bezradní. Dětský domov proto oslovil Nadaci Terezy Maxové dětem s prosbou, zda by jim pomohla najít rodinného advokáta.

Dobrá věc se podařila, rodiče získali díky projektu cenné právní rady a s pomocí advokátek dotáhli případ do zdárného konce. Malý Jára může znovu žít v kruhu své rodiny.

„Jsme moc rádi, že se s pomocí advokátek zapojených do projektu Advokáti do dětských domovů podařilo zvrátit nepříznivou situaci, v níž se ocitl malý Jaroušek a jeho rodiče. Ráda bych touto cestou poděkovala nejen jim, ale všem advokátkám a advokátům, kteří v rámci projektu bez nároku na honorář, ochotně a obětavě, pomáhají těm nejzranitelnějším,“ řekla místopředsedkyně ČAK Michala Plachká, která je garantkou projektu ADDD za Komoru.    

„Mám velkou radost, když projekty, na kterých pracujeme, mají skutečný smysl a reálný dopad, takovým je i společný projekt ČAK a Nadace Terezy Maxové dětem – Advokáti do dětských domovů,“ uvedl další garant, místopředseda ČAK Ondřej Trubač.

„Vážíme si toho, že advokátky věnovaly svůj volný čas a profesionální zkušenosti, aby pomohly změnit osud Járy a jeho rodiny,“ komentovala příběh koordinátorka grantů a projektů Nadace Terezy Maxové dětem Jindra Machačová.

„Naprosto nám vyrazilo dech, kolik právních zástupců bylo ochotno nám pomoci. Když jsem to říkala rodičům, bylo vidět, jak jim taková podpora dodala sílu,“ dodala terénní pracovnice z Dětského domova Dolní Počernice. „Srdečně děkujeme České advokátní komoře za velmi potřebnou a důležitou spolupráci. Věříme, že bude pokračovat i nadále, abychom mohli společně pomáhat dalším lidem v těžkých situacích.“

 

Redakce AD, Nadace Terezy Maxové dětem
Ilustrační foto: NTMD

Go to TOP