Ratifikaci Istanbulské úmluvy vláda projedná zřejmě až v polovině června

Vláda tento týden nebude rozhodovat o postoupení Istanbulské úmluvy k ratifikaci. Věc projedná zřejmě 14. června. Předchozí vlády ratifikaci dokumentu odsouvaly kvůli kontroverzím, které text budí. Úmluva z roku 2011 odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií.

 

Kabinetu Petra Fialy zaslalo ministerstvo spravedlnosti návrh minulé pondělí, na následné středeční jednání ale zařazen nebyl. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek tehdy uvedl, že očekává, že se tak stane za týden. Ministři ve středu rozhodli pouze o tom, že při jednání EU o přijetí Istanbulské úmluvy by se měl český zástupce zdržet.

Dokument v Česku vyvolává rozporuplné reakce, a to i mezi představiteli vládní koalice. Odmítají ho konzervativci či sedm křesťanských církví. Zastánci úmluvy uvádějí, že pomůže zlepšit pomoc obětem a představuje i symbol, že násilí je v Česku nepřijatelné. Podle ženských organizací je úmluva terčem dezinformační kampaně některých spolků i jednotlivců.

Úmluva vnímá násilí vůči ženám jako porušování lidských práv a diskriminaci. Text už ratifikovaly čtyři desítky států včetně jihoevropských katolických zemí. Česko jej podepsalo jako jeden z posledních evropských států v roce 2016. Musí jej ale ještě odsouhlasit Parlament a podepsat prezident.

Premiér Petr Fiala k tématu uvedl, že v českém právním řádu nebudou kvůli úmluvě nutné žádné podstatné změny. Pro ratifikaci úmluvy se vyslovil také prezident Petr Pavel.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP