Údaje jednotlivců asi zmizí z veřejného seznamu majitelů datových schránek

Navrhované vyškrtnutí údajů jednotlivců z veřejného seznamu majitelů datových schránek budou zákonodárci schvalovat pravděpodobně s kladným postojem vlády. Vyplývá to z předběžného stanoviska pro středeční schůzi kabinetu k novele o elektronických úkonech, kterou předložil jako poslanec vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš. Údaje by podle předlohy byly v seznamu vedeny výhradně na základě individuální žádosti, stejným postupem by pak bylo možné je opět vymazat. Změnu zdůvodnil Ivan Bartoš ochranou soukromí. Předloha také umožní provozovateli systému datových schránek přímo ze zákona zajišťovat jeho rozvoj.

 

V současnosti se zapisují údaje o majitelích datových schránek do veřejných seznamů automaticky. Jednotlivci z řad nepodnikajících fyzických osob mohou požádat o výmaz dat, která jsou vedena v rozsahu jména, příjmení a adresy pobytu. Nynější stav podle Bartoše nadměrně zasahuje do soukromí. „Zejména je možné zjistit v seznamu držitelů datových schránek adresu všech dotčených subjektů, což je dle názoru předkladatele nadbytečné a neproporcionální,“ uvedl v důvodové zprávě.

Novela předpokládá, že nabytím účinnosti by údaje o nepodnikajících, ale také o podnikajících fyzických osobách ze seznamu zmizely. Zapisovaly by se na žádost. „Schválením zákona dojde k zastavení zpracování a zveřejňování osobních údajů několika milionů fyzických osob, respektive bude nadále pokračovat jen s jejich výslovným souhlasem,“ stojí ve zdůvodnění.

Nepodnikající fyzické osoby si dosud schránky mohou zřizovat dobrovolně. Ke konci března jich mělo datovou schránku téměř 700 000. Naopak povinně musí od letoška datovou schránku mít živnostníci (OSVČ), stejně jako třeba spolky nebo nadace. Dohromady ministerstvo vnitra zřídilo letos dva miliony povinných schránek. Celkově jich jsou více než čtyři miliony.

Kvůli povinnému zavedení datových schránek však řada podnikatelů ruší svou činnost. Ze statistik poradenské firmy Dun & Bradstreet vyplývá, že za první čtvrtletí letošního roku se rozhodlo ukončit živnost 178 000 podnikatelů. Je to víc než za poslední tři roky dohromady. „Hlavním spouštěcím impulzem pro ukončování podnikání se stalo povinné zavedení datových schránek,“ uvedla analytička firmy Petra Štěpánová. O Bartošově předloze rozhodne Parlament. Vicepremiér navrhl, aby Sněmovna novelu schválila zrychleně už v prvním čtení.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP