Ministerstvo spravedlnosti připraví novou definici trestného činu znásilnění

Ministerstvo spravedlnosti připraví návrh nové právní úpravy trestných činů týkajících se sexuálního násilí a v červnu ho prodiskutuje se zástupci stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Po jednání se zástupci sněmovních stran k problematice sexuálního násilí to uvedl ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D. Podle něj se na potřebě nové právní úpravy shodla většina stran. Úprava se má týkat hlavně definice znásilnění a ministerstvo by ji mělo předložit ve dvou verzích, z nichž jedna bude vycházet z absence souhlasu a druhá z projevu nesouhlasu.

 

„Většina zástupců politických stran a hnutí souhlasila s tím, že by mělo dojít ke změně definice znásilnění tak, aby postihovala všechny skutky a lépe chránila oběti sexuálních trestných činů, které dnes postihnout nemůže,“ řekla předsedkyně sněmovního Podvýboru pro domácí a sexuální násilí Poslanecké sněmovny Ing. Mgr. Taťána Malá. „Dohodli jsme se na tom, že Ministerstvo spravedlnosti do poloviny nebo do konce června předloží dva návrhy nového znění definice znásilnění a budeme nad nimi dál jednat,“ uvedla. Návrh nové definice by měla předložit vláda. Taťána Malá s tímto postupem souhlasí, protože se domnívá, že taková zásadní změna trestního zákoníku by měla projít běžným meziresortním připomínkovým řízením.

„Dlouhodobá diskuse se vede o tom, jestli aktuálně máme správně nadefinované znásilnění. Praxe je v tom mnohem konzervativnější a říká: ano, pojďme se o tom bavit, ale rozhodně si nemysleme, že tím, že redefinujeme a vložíme někam souhlas, že vyřešíme veškeré problémy. To je jedna z věcí, která zde padla,“ řekla po jednání členka Podvýboru pro domácí a sexuální násilí Poslanecké sněmovny Eva Decroix. MBA. Jde podle ní o to najít správná slova, aby bylo možné takové případy řádně soudit, ale aby na druhé straně nebylo možné takovou definici zneužít. Nová definice by podle ní měla současně chránit oběti, ale i odpovídat nynější praxi trestních soudů. Tyto změny by se podle ní měly propojit s aktuálně diskutovanou přípravou nového trestního řádu, o které má příští týden jednat sněmovní ústavně právní výbor společně se senátním výborem.

„Jedna z těch variant by měla být definice znásilnění založená na absenci souhlasu, anebo na pohlavním styku proti vůli nebo nesouhlasu,“ popsala Taťána Malá. Podotkla, že obě varianty mají svá úskalí i svá pozitiva.

Nynější znění zákona pojednává o donucení násilím, pohrůžkou násilí či jiné těžké újmy a o zneužití bezbrannosti oběti. Podle některých odborníků i podle lidskoprávních organizací by ale definice znásilnění měla být v trestním zákoníku založena na absenci souhlasu.

Podle letošního průzkumu NMS Market Research pro organizaci Konsent si sedm z deseti Češek nad 15 let myslí, že sex bez jasného souhlasu by měl být trestný. Organizace Konsent se zaměřuje na prevenci sexuálního násilí. Prosazuje změnu definice znásilnění v zákoně. V Česku se podle organizace Konsent ročně stane na 12 000 znásilnění. Z 90 procent jsou obětí ženy. Policii se nahlásí pět až deset procent případů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP