O pozici dětského ombudsmana jednala speciální pracovní skupina

O zřízení pozice ombudsmana jednala pracovní skupina zřízená v této souvislosti ministrem pro legislativu JUDr. MgA. Michalem Šalomounem, Ph.D. Debatovala o podmínkách výběru či pravomocech ochránce dětských práv. Pravidla by měla nastavit novela zákona č. 349/1999 Sb., o veřejném ochránci práv. Podle mluvčí ministra pro legislativu Mgr. Jany Taušové je nyní Česko o krok blíž k ustavení dětského ombudsmana a parametry se rýsují.

 

Návrh nového samostatného zákona o ochránci dětí předložila už v létě 2020 skupina poslanců šesti stran, předpis se do voleb neprojednal. Loni v červnu vláda dostala od poslanců podobný předpis, dala k ní neutrální stanovisko, nesouhlasila ale se zřízením nového úřadu.

„Pracovní skupina probírala otázku postavení a nezávislosti budoucího dětského ombudsmana či rozsah jeho pravomocí za předpokladu, že se Česká republika rozhodne pro model dvou samostatně působících ombudsmanů – dětského a stávajícího veřejného ochránce práv,“ stojí v tiskové zprávě.

Se zřízením postu počítá Úmluva o právech dítěte, která začala platit v někdejším Československu v únoru 1991. Závazky při svém vzniku převzalo Česko. Je jednou z posledních zemí, která dětského ombudsmana nemá. Vytvoření pozice doporučoval opakovaně vládní výbor pro práva dítěte i mezinárodní instituce. Národní parlament dětí a mládeže o ně žádal v roce 2009. Podle představ dětí by jejich ochránce měl být mladý, apolitický, nezávislý na vládě a se znalostí problematiky.

„Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí například u soudu vázne,” uvedl ministr Šalomoun. Podle něj pracovní skupina probírala třeba způsob výběru dětského ombudsmana či jeho pravomoci.

Pracovní skupinu, kterou Michal Šalomoun zřídil loni v listopadu, tvoří zástupci resortů spravedlnosti a práce, zmocněnkyně pro lidská práva či poslanci a senátoři. Podle ministra se podařilo pokročit. Podle politické náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Mgr. Zuzany Freitas Lopesové se zdá, že je na návrhu shoda napříč politickým spektrem. Výsledky debaty legislativci doplní do chystané novely o zákona veřejném ochránci práv. Na názor se autoři předpisu chtějí pak zeptat i dětí. Nastavení s nimi chtějí konzultovat. Dětský ombudsman by měl mít podle zmocněnkyně pro lidská práva Mgr. Kláry Šimáčkové Laurenčíkové také svůj poradní sbor, který by tvořily děti.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP