Eurojust spustil databázi, která shromáždí důkazy o válečných zločinech

Unijní agentura Eurojust spustila databázi, která bude shromažďovat důkazy o spáchání závažných zločinů, a bude tak důležitým nástrojem při

Unijní agentura Eurojust spustila databázi, která bude shromažďovat důkazy o spáchání závažných zločinů, a bude tak důležitým nástrojem při možném budoucím stíhání válečných zločinů během ruské invaze na Ukrajinu.

 

Databáze i chystané mezinárodní středisko pro stíhání zločinu agrese proti Ukrajině (ICPA) znamenají podle šéfa agentury Eurojust Ladislava Hamrana konkrétní pomoc úřadům, které se snaží přinést spravedlnost obětem a potrestat viníky.

Ukrajinská prokurátorka Myroslava Krasnoborovová, která u Eurojustu působí, uvedla, že na Ukrajině bylo od začátku invaze zaznamenáno přes 71 000 válečných zločinů. Skoro 280 jednotlivců už z nich bylo obžalováno, 99 případů nyní projednávají ukrajinské soudy. Odsouzeno zatím bylo 26 lidí.

„Ukrajina pevně věří, že snaha přivést jednotlivce, aby se zpovídali před soudem, by měla zahrnout i stíhání vedení Ruské federace za zločin agrese. U tohoto závažného mezinárodního zločinu bychom neměli akceptovat beztrestnost,“ prohlásila Myroslava Krasnoborovová.

Díky databázi důkazů o závažných mezinárodních zločinech (CICED) bude moci Eurojust shromažďovat, analyzovat a uchovávat důkazy o válečných zločinech, zločinech proti lidskosti a genocidě. V případě Ukrajiny půjde například o důkazy, jako jsou ústní svědectví, satelitní snímky, fotografie, videozáznamy, ale i profily DNA či otisky prstů. Agentura zejména umožní sdílení informací a jejich bezpečný přenos.

„Nic nemůže Ukrajincům vynahradit strašlivé ztráty a škody, které utrpěli od začátku války. Ale závažné mezinárodní zločiny je třeba trestat a Eurojust dělá vše, co je v jeho silách, aby pomohl postavit viníky před soud,“ řekl předseda Eurojustu Ladislav Hamran.

O způsobu, jakým by se měly stíhat a trestat zločiny během války na Ukrajině, zatím nemá mezinárodní společenství zcela jasno. Debatuje se to tom, zda by měl zločiny soudit existující Mezinárodní trestní soud (ICC), nebo nově ustavený zvláštní tribunál. Středisko pro stíhání zločinů na Ukrajině pod patronátem Eurojustu by mělo začít fungovat v létě a s ICC bude spolupracovat.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP