Slovenský úřad navrhl posílení práv párů mimo manželství, včetně LGBT+

Slovenské Ministerstvo spravedlnosti navrhlo opatření na zlepšení některých životních situací párů, které neuzavřely sňatek, včetně členů komunity LGBT+. Řekl to ministr spravedlnosti JUDr. Viliam Karas, PhD. Téma posílení práv osob jiné, než heterosexuální orientace ožilo na Slovensku loni po vraždě dvou lidí u gay baru v Bratislavě; země dosud na rozdíl například od České republiky nezavedla registrovaná partnerství párů stejného pohlaví. Návrh Ministerstva spravedlnosti ale přiznává partnerům méně práv, než dříve neúspěšně prosazovala bývala vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) nebo žádali zástupci komunity LGBT+.

 

Podle předlohy by lidé na Slovensku mohli formou notářského zápisu označit jinou osobu za svého důvěrníka. Ten by pak například mohl zastupovat partnera v běžných záležitostech, mimo převody majetku, dále by získal právo na informace o zdravotním stavu partnera nebo by se mohl stát poručníkem jeho dětí.

Další návrh podle Viliama Karase počítá s vytvořením soukromých nadačních fondů, obdoby českých svěřenských fondů, které by měly zjednodušit správu majetku lidí.

Navzdory pádu menšinové vlády premiéra Eduarda Hegera ministr Karas očekává, že předlohy podpoří koaliční i opoziční poslanci.

V loňském roce slovenská sněmovna odmítla návrh liberální strany Svoboda a Solidarita na zavedení partnerských svazků do právního řádu země. Předloha SaS počítala kromě jiného s tím, že partneři bez ohledu na pohlaví by nabývali majetek do společného jmění podobně jako manželé. Dále by mohli po sobě dědit, měli navzájem přístup k informacím o zdravotním stavu například v případě hospitalizace a po smrti partnera by mohli dostávat vdovský nebo vdovecký důchod.

Svoboda a Solidarita nový návrh Ministerstva spravedlnosti kritizovala a označila ho za nedostatečný. Organizace Iniciatíva Inakosť, která na Slovensku hájí práva komunity LGBT+, už dříve vybídla vládu a Parlament k prosazení série opatření, aby lidé z komunity LGBT+ byli rovnoprávnou součástí slovenské společnosti. Organizace by mimo jiné uvítala schválení zákona o životním partnerství, včetně možnosti osvojení dítěte jednoho z partnerů druhým partnerem.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP