V Itálii vyšetřují kněze, odsloužil mši s nafukovací matrací místo oltáře

Kněz Mattia Bernasconi v horkém letním dni na jihu Itálie odsloužil mši pro středoškolské studenty přímo na moři. Místo na oltář položil nezbytné propriety na nafukovací matraci plovoucí na vodě. Za netradiční bohoslužbu se sice později omluvil, prokuratura ale případ začala vyšetřovat pro urážku náboženského vyznání.

 

Šestatřicetiletý kněz z milánské arcidiecéze pomáhal u města Crotone na týdenním letním táboře pro studenty, který pořádá organizace Libera bojující proti vlivu mafie, korupci a nerovnosti. Bernasconi chtěl původně nedělní mši uspořádat ve stínu pod stromy na pobřeží. Když ale nenašel vhodné místo, rodina na pláži mu nabídla, že mu půjčí matraci. Mše se pak konala v moři a všichni zúčastnění, včetně kněze samotného, byli v plavkách.

Fotografie z netradiční mše se rychle začaly šířit na sociálních sítích. Místní katolická církev vyzvala, aby se zachovávalo „liturgické dekorum a respekt“. Během školních prázdnin nebo v prázdninových lokalitách je možné mši sloužit ve venkovních prostorách, ale vždy je potřeba to konzultovat s vedením místní církve, uvedla v prohlášení arcidiecéze v Crotone.

Giuseppe Capoccia, vrchní státní zástupce města Crotone, v rozhovoru s italskými novinami La Repubblica uvedl, že kněz je vyšetřován pro urážku náboženského vyznání.

Bernasconi své jednání obhajoval, zároveň se ale omluvil, pokud jeho jednání někoho pohoršilo.


Zdroj: ČTK

Foto: canva.com

 

Go to TOP