Organizace podepsaly memorandum o ochraně postižených před násilím

Memorandum o ochraně lidí s handicapem před násilím podepsali 1. prosince zástupci organizací postižených a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Mgr. Klára Šimáčková Laurenčíková. Požadují v něm mimo jiné úpravu trestního zákoníku, vedení statistik nenávistných činů a projevů vůči handicapovaným či osvětovou kampaň. Na přípravě memoranda se podílela organizace In Iustitia a dalších 17 organizací.


„Postižení jsou častějšími oběťmi útoku ve veřejném prostoru a častokrát jen pro svůj handicap. Nesmějí mít pocit, že jsou občany druhé kategorie. Je potřeba přijímat všechna opatření a rozvíjet hodnoty respektu ve společnosti,“
uvedla vládní zmocněnkyně. Práci těch, kteří se věnují lidem s postižením, ocenila.

Na násilí vůči postiženým se zaměřil výzkum, který od loňského května do letošního ledna provedla organizace In Iustitia. Zapojilo se 311 lidí s pohybovým, mentálním, zrakovým, sluchovým, hlasovým či jiným handicapem. Téměř tři pětiny z nich zažily v životě kvůli svému postižení slovní či fyzické výpady. V posledních pěti letech útokům, za nimiž byly předsudky a nenávist, čelila asi polovina handicapovaných. Nejčastěji se lidé stali terčem nadávek, výjimečné nebyly ale ani výhrůžky a zastrašování, fyzické i sexuální napadání a ekonomické násilí. Ani nejzávažnější činy oběti většinou policii neohlásily.

Memorandum neziskových organizací obsahuje osm požadavků. Patří mezi ně třeba to, aby stát a úřady věnovaly problému násilí vůči postiženým větší pozornost. Vést by se měla statistika nenávistných činů a projevů vůči handicapovaným. Změnit by se podle memoranda měl i trestní zákoník. Také u zdravotního postižení by se mělo brát v potaz násilí z nenávisti a sazba by měla být vyšší. V jednání s lidmi s různými postiženími by se měli vyškolit policisté. Uspořádat by se měla osvětová kampaň.

Zdroj: ČTK
Foto: in-ius.cz

Go to TOP