Nabídka terapie pro násilné osoby v České republice je nedostatečná

Nabídka terapie pro lidi, kteří se chovají násilně, není v Česku dostatečná. Programy ke zvládání vzteku a agrese nabízí desítka organizací, absolvovat je může ročně kolem tisíce lidí. Na tiskové konferenci to řekl ředitel vládního odboru rovnosti žen a mužů Mgr. Et Bc. Radan Šafařík. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Mgr. Kláry Šimáčkové Laurenčíkové vládní experti jednají se zástupci ministerstev o nastavení terapeutického systému. S terapií může odborníkům pomoci i kniha Násilí je možné zastavit.

 

Letos od ledna do konce října policisté vykázali kvůli násilí z domova 901 násilných osob. Od zavedení tohoto opatření na ochranu obětí se odehrálo 17 602 vykázání, některá opakovaně. Podle průzkumů zažila v Česku domácí násilí každá třetí žena a každý desátý muž.

„Jsme v situaci, kdy je v trestním a přestupkovém řízení možné nařídit účast v programech pro zvládání agrese těm, kteří se násilí dopouštějí. Roste také počet zejména mužů, kteří by se chtěli programů dobrovolně zúčastnit. Aktuální nabídka není dostatečná,“ řekl Šafařík.

Každá z deseti neziskových organizací v Praze, Brně či Hradci Králové nabízí jiný typ programu. Některé poskytují párové terapie, jiné skupinové či individuální. Podle odhadů může podporu získat ročně kolem tisícovky lidí, řekl Šafařík. „Při tom počtu osob, které se dopouštějí násilí, je to relativně málo,“ dodal šéf odboru.

Česko využije zkušenosti z Norska, kde se s terapiemi začalo v 80. letech. Na posílení programů se letos vyčlenilo 18,5 milionu korun z norských fondů. Podle zmocněnkyně suma přispěje ke zvýšení dostupnosti podpory. „Současně ale hledáme systémové řešení, aby programy existovaly i po skončení financování z norských fondů,“ řekla Šimáčková Laurenčíková. Jednat chce s Ministerstvem práce a sociálních věcí o ukotvení pomoci jako služby v novele o sociálních službách a o stabilním financování.

Odborníkům může pak pomoci kniha Násilí je možné zastavit, na které se podílely tři desítky autorů z Česka a Norska. Publikace obsahuje odborné texty i příběhy klientek a klientů. Nechybí údaje o výskytu násilí.

Podle expertky na problematiku domácího násilí a spoluautorky knihy Barbory Jakobsen na terapie docházejí často lidé, kterým je 40 či 50 let. V násilném prostředí vyrůstali, poté se sami začali chovat násilně k vrstevníkům a pak i ve svém vztahu k protějšku. „Takový člověk mi říká, že jsem první, s kým o tom ve svém životě mluví… Je důležité si uvědomit, jaká je logika násilí, proč se ho děti dopouštějí, proč lidé ubližují blízkým. Dnes víme, že je možné s tím něco udělat. Vidíme, že po terapii výskyt násilí klesá,“ řekla Jakobsen. Podotkla, že podstatná je právě práce s násilnými lidmi. „To jsou ti, kteří mohou násilí zastavit,“ řekla odbornice. Zdůraznila, že díky nabídce podpory může stát také výrazně ušetřit.

Výzkumníci už dřív spočítali, že ČR ztrácí ročně kvůli domácímu násilí desítky miliard korun. Důvodem jsou mimo jiné vyšší výdaje na nemocenské, policejní zásahy či justici.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP