K návrhu na úplné zrušení EET se mají poslanci mimořádně sejít 25. listopadu

Sporný vládní návrh na úplné zrušení elektronické evidence tržeb (EET) mají poslanci schvalovat na mimořádné schůzi plánované na pátek 25. listopadu.


Při schvalování vládní předlohy o zrušení elektronické evidence tržeb opoziční ANO zřejmě neuspěje s návrhem na její zamítnutí nebo s úpravou, podle níž by evidence byla dál dobrovolná. Pozastavená, a tedy dobrovolná, je od covidové epidemie. Hnutí ANO tvrdí, že jeden ze stěžejních projektů jejího předsedy ještě jako ministra financí narovnal podnikatelské prostředí a vynesl státu víc peněz.

Ohledně možného zachování dobrovolné evidence tržeb prohlásil už v červnu ministr financí Zbyněk Stanjura, že stát nemá nic, co by za získaná data podnikatelům nabídl. Neexistuje podle něj žádná výhoda, kterou by mohl stát nabídnout těm podnikatelům, kteří by EET dál dobrovolně využívali.

Nynější vláda míní, že EET představuje zátěž pro podnikatele, strany nynější vládní koalice, když byly před volbami v opozici, již tehdy přínosy evidence zpochybňovaly.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Původně měla být poslední fáze spuštěna loni 1. května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 000 podnikatelů.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP