Vláda rozhodla o výběrovém řízení na nového tzv. superúředníka

O podobě výběrového řízení do funkce náměstka ministra vnitra pro státní službu rozhodla ve středu 14. září vláda. Ministři podle programu schůze projednali také obsazení výběrové komise. V roli takzvaného superúředníka končí na konci září profesor JUDr. Petr Hůrka, Ph.D., který pozici zastával od července 2020.

 

Vláda schválila text oznámení o vyhlášení výběrového řízení, uchazeči dostanou k podání přihlášek k dispozici lhůtu 20 dní od jeho zveřejnění. Nového šéfa úředníků vládě doporučí komise složená z vedoucí Úřadu vlády Mgr. et Bc. Jany Kotalíkové,  náměstka pro právo a ekonomiku Úřadu vlády Mgr. Ing. Filipa Mináře, náměstka ministra vnitra pro řízení Sekce legislativy a státní správy Mgr. Petra Vokáče, náměstka ministra vnitra Mgr. Radka Kani a člena Legislativní rady vlády Mgr. Františka Korbela, Ph.D. Náhradníkem je náměstek ministra spravedlnosti Mgr. Antonín Stanislav, Ph.D.

Petra Hůrku jmenovala do funkce takzvaného superúředníka předchozí vláda a na Ministerstvo vnitra přešel z Ministerstva práce a sociálních věcí, kde působil jako náměstek pro řízení Sekce legislativy. Jmenován byl na šest let, a to na základě doporučení výběrové komise.

Svou rezignaci vysvětlil Petr Hůrka před časem tím, že působení v Sekci pro státní službu spojil s přípravou koncepčního materiálu Modernizace státní služby. Spolu s odevzdáním materiálu vládě proto oznámil ukončení své služby. Právu později řekl, že chtěl velké úpravy ve státní službě, ale neshodl se na ní s podřízenými. „Tak, jak státní služba dnes vypadá, jsem už náměstkem být nechtěl. Chtěl jsem, aby se to posunulo někam dál, a přišlo mi v tomto směru smysluplné dát na špalek i svoji funkci,“ řekl.

Ministr vnitra Mgr. Bc. Vít Rakušan uvedl, že důvodem Hůrkovy rezignace byly stížnosti zaměstnankyň v Hůrkově sekci. Podle Hůrky se stížnosti týkaly takzvaného bossingu, tedy šikany ze strany nadřízeného. Popřel ale, že by se choval nevhodně a že by zmíněné stížnosti vedly k jeho odchodu.

 

Zdroj: ČTK
Foto: vláda.cz

 

Go to TOP