Parlament SRN schválil přísnější covidová opatření pro zimní sezonu

Německý spolkový sněm schválil pro letošní zimní sezonu zpřísněná proticovidová opatření – platit by měla od října 2022 do Velikonoc 2023. Do obchodů a veřejných míst se tak mohou opět vrátit roušky a bude se znovu více testovat. O příslušné novele zákona o potírání infekčních chorob bude ještě hlasovat Spolková rada, kde jsou zastoupeny přímo německé spolkové země.

 

Pro návrh německého ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha hlasovalo 386 poslanců, proti jich bylo 313 a tři se zdrželi. Lauterbach uvedl, že úprava je třeba, aby Německo mělo účinné prostředky pro zvládnutí očekávaných podzimních a zimních vln nemoci covid-19. Ministr zároveň řekl, že v případě příznivého vývoje nebudou muset být všechna zpřísnění aktivována.

Platnost nových opatření je stanovena na období od 1. října do 7. dubna roku 2023. Schválená opatření v celém Německu přikazují v dálkové dopravě respirátory FFP2, výjimku v podobě obyčejných roušek budou mít jen děti od šesti do 14 let a dopravní personál. Do nemocnic a pečovatelských domů bude vstup podmíněn testem.

Spolkové země pak budou moci samy rozhodnout, zda zavedou roušky ve veřejně přístupných budovách včetně obchodů. Do restaurací a kulturních zařízení bude možné vstoupit i bez roušky, pokud se člověk prokáže testem. Výjimku budou mít i očkovaní, pokud od poslední dávky neuplynuly více než tři měsíce. Roušky se vrátí i do škol, a to pro žáky pátých a vyšších ročníků. Ve školách a školkách ale mohou být nařízeny testy, jak bylo běžné o uplynulé zimní sezoně.

Pokud se epidemická situace i přes tato omezení vyhrotí, mohou německé regiony zavést nošení roušek i na vybraných venkovních akcích, kde nepůjde udržet rozestup alespoň 1,5 metru.

V Německu jsou z hlavních karanténních opatření nyní povinné roušky jen v hromadné dopravě a v nemocnicích, klinikách a pečovatelských zařízeních.

 

Zdroj: ČTK
Foto canva.com

 

Go to TOP