Španělský Nejvyšší soud rozhodl, že i nevysoké ženy mohou být policistkami

Policejní sbory ve Španělsku budou moci rozšířit i ženy, které nejsou moc vysoké. Pravidlo požadující u zájemkyň o tuto profesi minimální výšku 1,60 metru je diskriminační, rozhodl tento týden španělský Nejvyšší soud. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž se na tribunál obrátila žena, která neprošla výběrovým řízením právě kvůli tomu, že měří o několik centimetrů méně, než je požadovaná výška.

Argumentovala tím, že požadavky na výšku jsou u španělské policie příznivější pro muže, jelikož je nesplňují jen tři procenta španělské mužské populace. V případě žen je to 25 procent. Muži musí mít nejméně 1,65 metru, aby se v jihoevropské zemi mohli stát policisty. Podle soudních dokumentů je průměrná výška Španělů 1,74 metru a Španělek 1,63 metru, poznamenala AP.

Tento požadavek představuje nepřímou diskriminaci žen, konstatoval soud, jenž zároveň uložil policii, aby ženu zaměstnala, pokud složí zkoušky. Policie podle něj neposkytla žádné odůvodnění pro eliminaci uchazečů o zaměstnání na základě jejich výšky. Proces výběru policistů zahrnuje fyzické a zdravotní testy, které zaručují, že uchazeči jsou dostatečně způsobilí k výkonu práce, cituje soud Reuters. Podle AP tribunál prohlásil, že pravidla musí zohledňovat průměrnou výšku každého pohlaví ve španělské populaci.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP