ÚS odmítl stížnost expříslušníka StB, dostal podmínku za šikanu chartisty

Ústavní soud (ÚS) ve svém usnesení odmítl stížnost podmínečně potrestaného Milana Douši, bývalého příslušníka komunistické Státní bezpečnosti (StB). Tři roky vězení s odkladem na čtyři roky dostal za zneužití pravomoci úřední osoby. Podílel se na šikaně chartisty Václava Komedy, kterého StB nakonec i s rodinou vyštvala do emigrace. Ústavní soudci považovali dovolání za neopodstatněné.

Milan Douša čelil obžalobě spolu s někdejším podřízeným Vladimírem Marečkem, jemuž pražské soudy vyměřily 5,5 roku ve vězení. Dovolání obou mužů loni odmítl Nejvyšší soud. V řízení před ÚS figuroval jen Douša. Kritizoval zákon o protiprávnosti komunistického režimu, který je podle něj v rozporu s ústavou i mezinárodními závazky Česka.

Podle ústavních soudců se Douša v podstatě snažil o revizi ustálených právních názorů ÚS k zákonu o protiprávnosti komunistického režimu. Podle nich ale neexistuje však žádný věcný důvod k revizi.

Douša neuspěl ani se spekulací, že chartista Václav Komeda vycestoval z totalitního Československa jako zpravodajec řízený jinou složkou StB, přičemž jeho mise podléhala nejvyššímu utajení. ÚS připomněl, že teorii nepotvrzuje žádný dokument v Archivu bezpečnostních složek. Naopak Komeda byl pro StB nepřátelskou osobou.

Po svém vycestování do zahraničí se ocitl v tíživé situaci nenasvědčující tomu, že by mu byla ze strany československých státních orgánů poskytována nějaká podpora, stojí v usnesení. Bývalý příslušník StB neúspěšně poukazoval také na svou nízkou společenskou nebezpečnost vyplývající z vysokého věku a fyzického stavu, které mu nedovolují páchat další trestnou činnost.

StB se na signatáře Charty 77 zaměřila na přelomu 70. a 80. let, kdy jemu i jeho blízkým komplikovala život. Nakonec se nátlaku podvolil a v prosinci 1981 se s manželkou a synem z Československa vystěhoval. Větší podíl na šikaně měl podle rozsudku Vladimír Mareček, který se dopouštěl trestné činnosti i po pádu komunistické totality.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP