NSS v Německu odmítl městskou daň za obaly jídla s sebou

Daň za obaly jídla a nápojů s sebou, kterou od letošního roku jako jediné německé město vybírá Tübingen na jihozápadě země, neplatí. Dne 30. 3. to oznámil Nejvyšší správní soud v Bádensku-Würtembersku, na který se obrátila tübingenská franšíza řetězce McDonald’s. Pro starostu Borise Palmera za Zelené je verdikt velkou porážkou, neboť zavedení daně považoval za příklad i pro další německá města.

„Tübingenská vyhláška o dani za obaly je neúčinná, žádost o regulační kontrolu tak byla úspěšná,“ oznámil v rozhodnutí soud. Odůvodnění verdiktu bude k dispozici předběžně v dubnu, ale po jeho doručení se může Tübingen obrátit na spolkový správní soud.

„V Tübingenu se rozmáhají obaly pro opakované používání, město je čistější a naprostá většina lidí je spokojena. Na spolkové úrovni to je naopak. Opakovaně použitelné obaly mizí a prosazuje se kultura vyhazování. Verdikt je proto zklamáním,“ řekl starosta Palmer veřejnoprávní stanici SWR.

Zastupitelstvo města nyní musí rozhodnout, zda se verdiktu podřídí, nebo zda se obrátí s žádostí o revizi na spolkový soud. Pokud bude spor posuzovat spolkový soud, bude až do jeho rozhodnutí daň platit.

Univerzitní město se již v roce 2020 rozhodlo kvůli nepořádku a odpadkovým košům přeplněným obaly potravin rychlého občerstvení zavést zvláštní daň, která by vedla k ekologičtějšímu chování prodejců a zákazníků. Kvůli pandemii nemoci covid-19 ale město tento krok odložilo na letošní leden.

Tübingenská pobočka McDonald’s opatření považovala za nepřiměřené, proto se obrátila na soud. Franšíza poukazovala především na to, že není možné, aby každé město zavádělo takto odlišná opatření, protože je to v rozporu se spolkovým právem.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP