Účast v cizích ozbrojených skupinách zřejmě bude samostatný trestný čin

Působení v nestátních ozbrojených skupinách v cizině zřejmě bude samostatný trestný čin, za který bude hrozit až pětileté vězení. Předpokládá to vládní novela trestního zákoníku, kterou dne 23. března 2022 schválila Poslanecká sněmovna. Předloha, která přinese i další změny a reaguje na některé evropské směrnice, nyní zamíří k posouzení do Senátu. Stejné novely předkládala vláda už v minulém volebním období, sněmovna je však nestihla projednat. S nynější ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu tak současná předloha bezprostředně nesouvisí.

 

Trestní zákoník zná nyní trestný čin služby v cizích ozbrojených silách. Týká se ale pouze českých občanů a není možné jej použít na působení v nestátních skupinách, například v povstaleckých silách nebo v různých útvarech, které ve skutečnosti státem nejsou. Čin účasti na teroristické skupině lze zase použít jen v případě, že se prokáže teroristický charakter uskupení, stojí ve zdůvodnění.

Nový trestný čin nazvaný „účast na nestátní ozbrojené skupině zaměřené na působení v ozbrojeném konfliktu“ nebude vyžadovat, aby byl pachatel formálně členem takové skupiny. Postačí, když do daného státu odcestuje s úmyslem zapojit se do bojové činnosti uskupení.

 

V další části předlohy Poslanecká sněmovna upravila nárok obětí kriminality na peněžitou pomoc od státu. Vláda původně navrhovala, aby byl opět podmíněn prokázáním zhoršení jejich sociální situace. Úprava reagovala podle důvodové zprávy k předloze na problematický výklad jednoho z ustanovení. Sněmovna schválila pozměňovací návrh prof. JUDr. Heleny Válkové, CSc., a Ing. Mgr. Taťány, podle kterého bude stát dál vázán rozhodnutím soudu o výši náhrady, výklad má být jednoznačný. Helena Válková uvedla, že řešení nepokládá za konečné, když soudy podle ní nebudou moci ukládat náhradu škody v takovém rozsahu jako dosud. Obě poslankyně uspěly ve sněmovně v souladu s doporučením Ústavně-právního výboru také s úpravou, jež prodlouží lhůtu pro podání žádosti o peněžitou pomoc dětským obětem sexuálních trestných činů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP