Prokurátor ICC zahájil vyšetřování možných válečných zločinů na Ukrajině

Aktualizováno

 Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan ve středu 2. března 2022 oznámil, že zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině. Informoval o tom server BBC. Khan uvedl, že vyšetřování se bude týkat období od 21. listopadu 2013 do současnosti, tedy od dne, kdy na Ukrajině vypukly protesty proti odmítnutí dohody s EU tehdejší proruskou vládou.

Karim Khan už v pondělí 28. února, několik dní po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, uvedl, že se vyšetřování zahájit chystá a že kvůli tomu požádá příslušný panel ICC. Ve středu večer ale oznámil, že vyšetřování zahájil na základě stížností, které mu dodalo 39 zemí. Khan oznámil, že shledal dostatečný důvod pro to se domnívat, že mohly být spáchány zločiny, pro jejichž vyšetřování má ICC jurisdikci. Vyšetřování se může týkat kohokoli na jakékoli části území Ukrajiny v daném období, uvádí se v prohlášení.

Podle serveru BBC stížnost podaly všechny země EU, Británie, Kanada, Nový Zéland či Švýcarsko. Agentura EFE jmenovala mimo jiné též Austrálii, Kolumbii či Kostariku.

Podle posledních informací, které Karim Khan dnes odpoledne poskytl agentuře Reuters, tým odborníků z Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu již odjel na Ukrajinu, aby zahájil vyšetřování možných válečných zločinů.

 

 

ICC je nezávislý orgán, který není součástí OSN. Jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů ve světě. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Ani Rusko ani Ukrajina dosud k ICC nepřistoupily. Ukrajina v roce 2013 a 2014 k němu ale podala dvě stížnosti, čímž podle agentury EFE přistoupila na jeho jurisdikci.

Už Khanova předchůdkyně Fatou Bensoudaová v prosinci 2020 oznámila záměr zahájit vyšetřování zločinů, které mohly být spáchány na poloostrově Krym v souvislosti s jeho obsazením Ruskem a na území dvou separatistických republik v Donbasu na východě Ukrajiny.

 

 

Dne 3. března 2022 oznámily státy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), že chtějí vytvořit expertní misi, která by prověřila možné válečné zločiny spáchané Ruskem na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters Británie. Mechanismus pro zřízení takové mise podle Londýna spouští 45 z 57 členských států OBSE.

„Uplatňují takzvaný moskevský mechanismus OBSE pro zřízení mise nezávislých expertů na zjišťování faktů a okolností možných případů válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, včetně těch, které vzešly z záměrných a nerozlišujících útoků na civilisty a civilní infrastrukturu,“ uvedla britská mise při OBSE.

 

Vyšetřování možných zločinů proti lidskosti a válečných zločinů na Ukrajině při ruské invazi zahájila 3. března i litevská generální prokuratura. Informovala agentura Reuters. Podobné vyšetřování otevřelo tento týden i Polsko.

„Vyšetřování začalo v souvislosti s ozbrojenou agresí na Ukrajině,“ uvedla litevská generální prokuratura. Zaměří se na „vojenské útoky na civilisty, lékaře, domy obývané civilisty, nemocnice, vzdělávací instituce a další civilní infrastrukturu, v jejichž důsledku zemřeli dospělí i děti“.

Polský generální prokurátor a zároveň ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro nařídil v pondělí 28. února zahájit vyšetřování v souvislosti „se zločinem útočné války“, jejíž obětí se stala Ukrajina. S prosbou, aby se věci Polsko ujalo, se na Ziobra obrátila ukrajinská nejvyšší státní zástupkyně Iryna Venediktovová. Ziobro uvedl, že ve věci bude spolupracovat s Litvou.

 

Zdroj: ČTK, ICC
Foto: www.icc-cpi.int, WIKIMEDIA (foto Karima Khana)

Go to TOP