Online soudnictví by mohlo řešit hlavně spotřebitelské spory

Online soudnictví by se v budoucnu mohlo zaměřit hlavně na spotřebitelské spory. Shodli se na tom účastníci kulatého stolu na toto téma, který se konal v pondělí 14. února. Základním předpokladem pro zavedení online soudnictví v České republice je ale digitalizace české justice, která je zatím na nízké úrovni, uvedl ředitel Odboru strategie a koncepce Ministerstva spravedlnosti Mgr. Jan Převrátil. I proto je možné uvažovat o zavedení tohoto způsobu soudního jednání u nás nejdříve za pět let. Ale ani to nemusí být konečný termín, dodal Jan Převrátil.

 

Online soudnictví je zatím ve světě v plenkách. Částečně funguje v Singapuru a v Číně, kde se zaměřuje hlavně právě na spotřebitelské spory. Díky tamnímu autoritářskému režimu je však pojato tak, že je pro českou justici nepoužitelné, uvedl JUDr. Pavel Loutocký, Ph.D., BA, z Masarykovy univerzity v Brně. Příkladem pro Českou republiku by mohla být Kanada, kde byli obyvatelé i v minulosti zvyklí řešit spory i méně oficiální cestou, řekl také.

Základní spory, kterými by se mohlo online soudnictví zabývat, jsou ty spotřebitelské a nakupování online, uvedl Pavel Lotoucký. Dnes sice již existuje v Evropě nezávislá platforma, kde může spotřebitel řešit stížnosti, ale zatím je to velmi komplikované, a i proto je tímto způsobem řešeno méně než jedno procento sporů, dodal.

Před zavedením online soudnictví bude ale nutná důkladná příprava a propagace, aby měli občané možnost se s ním důkladně seznámit. Tím by se mělo předejít tomu, aby nebyli běžní spotřebitelé znevýhodněni před prodejci, kteří se se systémem naučí lépe pracovat.

Soudcům by měly přinést online procesy zjednodušení řízení a více času na rozhodování složitějších kauz. Ušetřit čas by mohly i advokátům a spotřebitelům, shodli se účastníci diskuse.

 

Celou diskusi můžete zhlédnout zde: https://youtu.be/f3bHxDBMbFs

 

Kulaté stoly, kterých je naplánováno celkem sedm, jsou součástí plnění výzkumného projektu o přípravě online soudnictví, financovaného Technologickou agenturou ČR. Řešiteli jsou advokátní kancelář PRK Partners, Masarykova univerzita v Brně a Vysoké učení technické Brno. Živé vysílání první diskuse expertů k digitalizaci justice zhlédlo v reálném čase více než 240 diváků.

 

Příští debata se uskuteční 14. března 2022 a Advokátní deník ji opět odvysílá živě. V průběhu kulatého stolu bude možné pokládat dotazy přes Sli.do s hashtagem #CTK-justice.

 

Zdroj: ceskenoviny.cz, redakce AD
Foto: ceskenoviny.cz

Go to TOP