Kdo by měl být nástupcem předsedy Ústavního soudu JUDr. Rychetského?

JUDr. Pavel Rychetský, dr. h. c., který bude v příštím roce po dvou desetiletích končit jako předseda Ústavního soudu, vůbec poprvé veřejně řekl, kdo by jej měl ideálně nahradit. V podcastu Politici mezi paragrafy uvedl, že vhodným kandidátem by byl ústavní soudce profesor JUDr. Pavel Šámal, Ph.D.

„Měl by to být pan profesor Šámal, který má za sebou celkem dlouhé působení u Ústavního soudu a zároveň se osvědčil jako předseda Nejvyššího soudu, tedy jako člověk, který umí nejen dobře soudit, ale umí soudcovský kolektiv i dobře harmonizovat,“ uvedl v rozhovoru předseda ÚS.

Ústavní soud čeká v příštích letech téměř kompletní personální obměna. Do roku 2025 by mělo skončit třináct ze současných čtrnácti soudců.

„Jde především o to, aby byl Ústavní soud složen z takových osobností, aby byla zachována hodnotová kontinuita a byli tam lidé z praxe, kteří v každodenní profesní činností pracovali s lidskými osudy. Asi bych preferoval, aby měli za sebou soudcovskou kariéru, ale neznamená to, že na Ústavní soud nemůže přijít advokát nebo státní zástupce. Alespoň zčásti by však měla být zachována kontinuita z hlediska soudcovské praxe. I přítomnost akademiků je nezbytná, protože pohled teoretika, který má schopnost vidět za hranice našeho právního systému, je také přínosem. Takže pevně doufám, že se podaří soud „namíchat“ jak z hlediska odborného, profesního i kariérního. A přál bych si, aby tam nezůstala jen jedna žena. Nemám potuchy, kdo JUDr. Kateřinu Šimáčkovou, která odešla k ESLP, nahradí. Nejsem žádný genderový fanatik, ale na Ústavním soudu by nebylo dobré, aby z patnácti soudců zůstala jen jedna žena. Byl bych rád, kdyby k nám nastoupil soudce ženského pohlaví,“ dodal v rozhovoru JUDr. Rychetský.

 

JUDr. Pavel Rychetský s moderátory podcastu JUDr. Petrem Tomanem, LL.M., a Mgr. Jaroslavem Kramerem

Dále se předseda Ústavního soudu věnoval v podcastu také aktuálním trestním kauzám, modelu státních zastupitelství, volbě nového předsedy NSS a zavzpomínal i na své trestní stíhání či zrušené propůjčení státního vyznamenání.

Redakce AD; info.cz
Foto: info.cz

 

Go to TOP