Přes den zastupuje klienty u soudu, ve volném čase trénuje ragby

Exkluzivně pro AD

Přes den v obleku zastupuje klienty u soudu, navečer se převlékne do sportovního a svůj čas dobrovolně investuje do trénování dětí. Aleš Linhart, který je partnerem v advokátní kanceláři Taylor Wessing, se specializuje na řešení složitých právních sporů s mezinárodním prvkem v oblastech majetkových práv a mezinárodních arbitráží. „Čas je tou nejdražší komoditou, kterou vám nikdo nevrátí,“ říká a podle toho také žije. Když s ním mluvíte, je to inspirující a nabije vás pozitivní energií. Kousek z ní mohou díky rozhovoru načerpat i čtenáři Advokátního deníku.

 

Ve svém volném čase dobrovolně věnujete tréninku dětí. Jaká je Vaše konkrétní role?

Působím jako spolutrenér v ragbyovém klubu v Říčanech. Zaměřuji se na fyzickou přípravu a kompenzaci nyní u mládeže ve věku 15 – 16 let.


Jak jste se k trénování dostal?

Sám jsem ragby nehrál. Jako každý rodič jsem však přemýšlel, jaký sport vybrat pro svého, tehdy tříletého, syna. V Říčanech jsem od sousedů dostal tip právě na ragby, tak jsem ho zkusil přihlásit. Dávalo mi to smysl, je to velmi komplexní sport. Postupně jsem i já začal pomáhat s tréninky a později jsem získal licenci.

 

Berete to jako dobrovolnickou aktivitu, nebo čistě jako zábavu?

Dnes máte příležitost pomáhat jako dobrovolník v různých oblastech. Nejen ve zdravotnictví a sociálních službách, ale třeba i v kultuře, ve vzdělávání nebo právě ve sportu. Já si vybral pomáhat ve sportu dětí a mládeže. Samozřejmě mě to baví a naplňuje, když vidím tu radost dětí. Když jsem byl malý kluk já, lezl jsem po stromech, házeli jsme po sobě s kamarády hroudy bláta a koupali se ve studené řece. Měli jsme přirozený pohyb. V dnešní době je těžší a těžší dostat děti ven na vzduch od počítačů a mobilů, natož je donutit sportovat. I kdybych jen jedné skupině dětí měl ukázat ten správný směr a zdravý životní styl, mám radost. Protože vím, že to budou předávat dál.

 

 

Vidíte konkrétně v ragby nějaký hlubší smysl tím, jak je tento sport koncipován?

Pohybový rozměr je jedna věc. Já ale na u ragby vnímám i aspekt společenský a sociální. K tomuto sportu potřebujete trenýrky, tričko a kopačky, takže se mu může věnovat opravdu každý. A je to sport, který dokáže lidi stmelit, třeba i z různých týmů. Typické je, že když dva týmy hrají proti sobě zápas, na hřišti si dají pořádně do těla, ale pak spolu jdou na večeři a tam spolu mají tzv. třetí poločas.

 

Máte ale velmi časově náročnou profesi, jste partnerem v advokátní kanceláři a zabýváte se případy na mezinárodní úrovni. Jak do Vašeho dne zvládnete dostat dětský trénink? Můžete popsat Váš den?

V tomto směru jsem disciplinovaný! Vstávám v šest. Mým ranním rituálem je každodenní otužování, které mě příjemně probere, pak si dám snídani a do kanceláře jedu na půl osmou, kdy začíná moje první pracovní fáze. Kolem poledne si jdu na hodinku zacvičit nebo zaběhat a po obědě začíná moje druhá pracovní fáze do pěti. Na trénink jedu na půl šestou. Když není, věnuji se rodině. Když je to potřeba, tak se ve večerních hodinách vrátím ještě k práci. Spát chodím kolem jedenácté.

 

Zabýváte se řešením sporů, zastupujete klienty u soudu… to může být poměrně psychicky náročné. Kde berete energii a jak si udržujete pozitivní přístup k životu?

Je to hodně o duševní hygieně. Snažím se udržovat fyzicky i duchovně. Polední cvičení pro mě znamená předěl dne a zároveň osvěžení mozku.  A praktikuji Wim Hofovu metodu. Je jedno, jestli je mínus deset, nebo plus pět, venku se otužuji pořád. Je to skvělé, protože tělo nabijete energií. Voda a vzduch, ty považuji za nejlepší na psychiku. Vodu bychom měli nejen pít, ale také se v ní otužovat.

 

Kde se inspirujete?

Hodně se věnuji tématům jako je síla ducha a těla, vnitřní vyrovnanost, vyváženost. Zajímají mě techniky přírodních národů, indiánů, afrických kmenů, jejich přírodní moudrost, kterou my, jako civilizované země, jsme už ztratili. Není to o tom, že bych to nějak adoroval, ale spíš mě zajímá, co si z toho lze vzít pro současnost.

 

A co si z toho berete?

Vnitřní vyrovnanost, energii, snahu být pozitivně naladěný a vnímat lidi okolo sebe. Nedovoli bych si předávat nějaká absolutní moudra, ale snad bych mohl říci, že se nesnažím nikomu jenom radit, ale spíše mu pomoci, aby našel svoji cestu.

 

JUDr. Aleš Linhart je partnerem advokátní kanceláře Taylor Wessing v České republice od roku 2013. Specializuje se především na řešení složitých právních sporů, sporů s mezinárodním prvkem v oblastech majetkových práv a mezinárodních arbitráží. V advokátní kanceláři je zodpovědný za vedení týmu, který se zabývá soudními a arbitrážními řízeními. Aleš je rovněž členem skupiny odborníků pro právo životního prostředí, plánování & regulatoriku. Pracuje na právních aspektech významných developerských projektů, otázkách spojených se stavebními předpisy a zabývá se právními spory se zaměřením na stavební právo, odpovědnost za vady díla a náhrady škod. Pracoval též jako člen Pracovní komise pro veřejné právo III Legislativní rady vlády ČR.  Aleš vystudoval právo na Univerzitě Karlově v Praze a na Universität Regensburg v Německu. Doktorský titul Ph.D. mu byl udělen v roce 1998. Je členem České advokátní komory a hovoří česky, anglicky a německy.

Jitka Nováčková
Foto: Archiv JUDr. Linharta

Go to TOP