NSS: Místní šetření ÚOHS v sídle Tipsportu a Chance bylo oprávněné

Nejvyšší správní soud (NSS) svým rozsudkem 7 As 438/2019 – 56 zveřejněným dne 26. ledna 2022 rozhodl, že místní šetření, které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uskutečnil v září 2019 ve společném sídle sázkových společností Tipsport a Chance v Berouně, bylo oprávněné. Zrušil tak rozsudek Krajského soudu v Brně, který nyní bude muset o žalobě Tipsportu a Chance rozhodovat znovu.

 

Na jaře 2019 ověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v sídlech společností Tipsport a Chance i další společnosti Fortuna podezření z protisoutěžního jednání, konkrétně podezření z kartelové dohody. Důvodem k místnímu šetření byl jednak podnět konkurenční společnosti Sazka, ale také veřejně dostupné informace.

Oprávněnost tohoto postupu napadl Tipsport žalobou u Krajského soudu v Brně. Ten jeho argumenty vyslyšel a rozhodl, že místní šetření bylo nezákonné. Uvedl, že v případě, že podnět podala konkurenční společnost, musí ÚOHS podnět prověřovat detailněji, aby se nestal nástrojem konkurenčního boje. Žalobcům dal za pravdu v tom, že místní šetření bylo nezákonné a dalšími argumenty se nezabýval. ÚOHS rozsudek krajského soudu napadl kasační stížností u NSS.

Nejvyšší správní soud už o tom jednou rozhodoval, a to v souvislosti s žalobou společnosti Fortuna. I ta se svými argumenty uspěla u krajského soudu, NSS ale jeho rozsudek zrušil stejně jako v tomto případě.

Obdobně také konstatoval, že nelze po ÚOHS požadovat, aby měl před zahájení místního šetření jistotu, že byl porušen zákon. „Požadavek na provádění extenzivního prověřování a de facto dokazování před provedením samotného místního šetření by jednak vedl k tomu, že by institut místního šetření byl již v zásadě nadbytečný, a současně by takovou činností stěžovatel mohl případné účastníky protisoutěžního jednání varovat, důsledkem čehož by mohlo být ukrytí či zničení případných důkazů,“ upozornil NSS.

Případ se tak nyní vrací ke Krajskému soudu v Brně, který musí o žalobě Tipsportu rozhodnout znovu a při rozhodování zohlednit právní názor NSS.

Celé znění rozsudku NSS 7 As 438/2019 – 56 naleznete ZDE.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP