Festival Jeden svět se uskuteční v březnu, měl by se konat v kinech

Do svého tradičního březnového termínu by se letos měl vrátit Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Pořadatelé také věří, že se bude moci uskutečnit v tradiční podobě, tedy v kinosálech a s účastí diváků. Festival začne 21. března a potrvá do 3. dubna, uskuteční se celkem v 25 městech.

 

Součástí pražské části festivalu bude i předání lidskoprávní ceny Homo Homini a ocenění nejlepších dokumentárních snímků aktuálního ročníku. Informovali o tom pořadatelé akce, uvedli také, že přesnou podobu festivalu zveřejní 2. února.

„Po poslední zkušenosti s přesunem akce na jiný termín, kdy jsme si vyzkoušeli hned několik podob festivalu, jsme se rozhodli vrátit se do březnového termínu,“ uvedl ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Věří, že za dva měsíce bude situace s nemocí covid-19 klidnější než nyní. Rozhodnutí o podobě festivalu padlo podle něj i na základě aktuálních vládních opatření, která nenasvědčují uzávěře kultury.

Organizátoři však chystají i záložní plán. „Určitě využijeme naši novou VOD platformu Jeden svět online, kde jsou celoročně k přehrání ty nejlepší dokumenty z Jednoho světa,“ doplnil Ondřej Kamenický.

V loňském roce se festival kvůli pandemii onemocnění covid-19 přesunul na květen a konal se především online. Online prostředí bylo také hlavním tématem akce.

Festival dokumentů o lidských právech pořádá společnost Člověk v tísni. Poprvé se uskutečnil v roce 1999. Podle organizátorů je přehlídka nejvýznamnější akcí svého druhu na světě a v roce 2007 získala čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům.

 

Zdroj: ČTK
Foto: jedensvetonline.cz

 

 

 

Go to TOP