Nejvyšší soud potvrdil, že komiks Muriel a andělé patří dědicům Káji Saudka

Nejvyšší soud svým rozsudkem 21 Cdo 382/2020-234 zveřejněným dne 31. prosince 2021 definitivně potvrdil, že originál komiksu zemřelého kreslíře Káji Saudka Muriel a andělé patří jeho dědicům, a nikoliv sběrateli Tomáši Šmídkovi, jehož dovolání odmítl. Od roku 2014 je komiks v policejní úschově. Tehdy jej policie zabavila na předaukční výstavě, když jej chtěl Šmídek vydražit, vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího soudu uveřejněného na úřední desce.

 

Nejvyšší soud pouze upravil výrok odvolacího Městského soudu v Praze, který nyní zní tak, že „žalovaný (T. Š.) je povinen souhlasit s vydáním předmětu úschovy, a to kompletního díla Karla Saudka s názvem Muriel a andělé (…) dědicům po Karlu Saudkovi“.

Sběratel dílo koupil v roce 2013 od pražské Galerie Moderna za 2,5 milionu korun. Příbuzní a přátelé Kája Saudka ale tvrdili, že byl komiks Saudkovi před desítkami let odcizen. Originál komiksu byl v roce 1969 předán nakladatelství a pak tiskárně. Kvůli začínající normalizaci ale za komunistického režimu nevyšel. Osud originálu nebyl po desítky let znám, komiks byl vydán až v roce 1991 díky nalezení původních tiskařských štočků.

Z dokazování u Obvodního soudu pro Prahu 8 vyplynulo, že originál byl desítky let v bytě Jiřího Helmicha, který kdysi pracoval v tiskárně. Jeho příbuzní u soudu řekli, že muž tvrdil, že komiks od Saudka dostal jako záruku za půjčení peněz. Saudkovi přátelé ale uvedli, že kreslíř považoval originál za ukradený a popíral, že by dílo někomu dal. Po Helmichově smrti příbuzní prodali komiks v roce 2013 Galerii Moderna, od které pak dílo koupil Šmídek. Komiks chtěl následně vydražit s vyvolávací cenou 5,9 milionu korun. Před zahájením předaukční výstavy v roce 2014 ale dílo zabavila policie na základě trestního oznámení Saudkovy rodiny. Policisté poté případ odložili, protože se nepodařilo prokázat, že by dílo bylo odcizeno. Komiks byl od té doby v soudní úschově.

U soudu se poté nikdy nepodařilo dokázat, že by Helmich nabyl vlastnického práva ke komiksu a posledním právoplatným vlastníkem tak byl Kája Saudek. Manželka kreslíře Hana Saudková po rozhodnutí Městského soudu v Praze řekla, že bude-li komiks její, „tak ho ukážu světu, vydáme knihy s rodinou a bude to jako náš šperk“.

Celý rozsudek NS 21 Cdo 382/2020-234 naleznete ZDE.

O kauze AD informoval také ZDE.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP