Vláda podpořila odklad části stavebního zákona i sjednocení záručních lhůt

Vláda na svém jednání dne 29. prosince 2021 podpořila návrh skupiny koaličních poslanců na roční odklad účinnosti části nového stavebního zákona, uvedlo to na svém webu. Vládní úředníci původně doporučovali zaujmout neutrální postoj. Cílem poslanecké předlohy je hlavně oddělit a odložit vznik krajských stavebních úřadů. Od 1. července 2023 by se nový zákon začal týkat pouze takzvaných vyhrazených staveb v působnosti Specializovaného a odvolacího stavebního úřadu. U ostatních staveb by fungovala stávající úprava.

 

Poslanecký návrh by Poslanecká sněmovna měla projednávat na své lednové schůzi. Předkládající poslanci navrhli, aby ho sněmovna mohla schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení.

Nový zákon schválili poslanci přes veto Senátu letos v červenci, kdy normu podepsal i prezident Miloš Zeman. Zákon přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním by měly být jednotlivé stavební úřady organizované podobně jako třeba u Finanční správy. Podle platného znění nabude nový stavební zákon účinnosti v polovině roku 2023, některé změny ale začnou platit již od 1. ledna příštího roku. Nový zákon se připravoval řadu let a měl hlavně zajistit dodržování lhůt. Jeho projednávání budilo nesouhlas hlavně ze strany tehdejší opozice, která nyní tvoří vládu a ve sněmovně má většinu.

Vláda také vyhověla doporučujícímu stanovisku ministerstva průmyslu a obchodu při podpoře druhé poslanecké novely, podle níž by záruční lhůta na spotřební zboží byla pro podnikatele zdvojnásobena na standardní dva roky. Proti novele se postavily zejména Ministerstvo spravedlnosti, Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy nebo Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že dvouletá záruční lhůta pro řadové spotřebitele dána jejich slabším postavením vůči podnikatelům. „Ve vztazích mezi podnikateli se tradičně uplatňuje větší míra smluvní volnosti, neboť se předpokládá, že si podnikatelé jakožto profesionálové budou počínat dostatečně obezřetně, aby své zájmy ochránili,“ uvedlo ministerstvo. Na jeho stranu se přiklonilo i Ministerstvo financí a Ministerstvo vnitra.

Podle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů je nutno také brát v úvahu, že podnikatelé zboží užívají intenzivněji než běžní spotřebitelé.

Základním principem novely je poskytnout stejnou ochranu práva z vadného plnění podnikatelům uzavírajícím kupní smlouvu s prodávajícím podnikatelem, a to i v takovém případě, jedná-li se o koupi v rámci jeho podnikatelské činnosti.

Stanovisko vlády bude pro Poslaneckou sněmovnu pouze doporučením, PS pak rozhodne o osudu předlohy.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP