JUDr. Pavel Blažek, Ph.D., byl uveden do funkce ministra spravedlnosti

V pátek 17. prosince 2021 vpodvečer uvedl předseda vlády prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M, do úřadu nového ministra spravedlnosti JUDr. Pavla Blažka, Ph.D. Jak při té příležitosti premiér Fiala uvedl, hlavním úkolem MSp nyní bude vrátit lidem důvěru v právní stát. Petr Fiala také připomněl, že Pavel Blažek je jediným členem jeho vlády, který nastupuje na ministerstvo, kde už v minulosti působil.

 

Na brífinku, který následoval, nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek zmínil, že by rád – pokud možno v tomto funkčním období – dokončil nový trestní řád. Mezi dalšími prioritami zmínil novelu zákona o státních zástupcích. Řekl, že po ní volá většina Poslanecké sněmovny, připustil ale, že problém by mohl nastat ohledně shody na její podobě. Novela by měla zavést i funkční období vedoucích státních zástupců. Zopakoval také, že se nyní chce zaměřit zejména na zajištění peněz pro soudní znalce a také pro justiční personál. „Měli bychom se zaměřit na odměny znalců a získat pro ně větší peníze, jinak hrozí jejich úbytek a prodlužování lhůt řízení. Platy soudců a státních zástupců určuje zákon na rozdíl od platů soudního aparátu. Nelze připustit, aby v jedné budově byly pak platové rozdíly příliš vysoké a soudní aparát začínal chybět, řekl Pavel Blažek.

„Nemyslím si, že je nutné, aby se po každých volbách ihned měnilo personální obsazení institucí. A zvlášť v justici…,“ přiblížil dále Pavel Blažek svůj názor na personální změny na ministerstvu. „Státní zastupitelství sice není součástí justice, ale když to vezmu v tom nejširším slova smyslu, tak si myslím, že by nebylo šťastné přijít a začít hned měnit funkcionáře v této soustavě.“

 

 

JUDr. Pavel Blažek, Ph.D. 

Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, studia ukončil v roce 1992 (Mgr.). V roce 1996 dokončil na stejné škole doktorské studium správního a pozemkového práva.

V roce 1992 absolvoval šestitýdenní stáž na univerzitě v nizozemském Utrechtu zaměřenou na evropskou kulturu, politiku a právo.

V letech 1992–2002 působil na Právnické fakultě MU v Brně jako odborný asistent na Katedře správního práva.

Od roku 1996 vykonával praxi, působil jako advokát v advokátní kanceláři Kyjovský, Blažek a kolegové v Brně.

V roce 1998 vstoupil do ODS a v témže roce byl zvolen do zastupitelstva městské části Brno-střed, kde se v následujícím volebním období stal i radním. Od roku 2002 do roku 2014 byl členem zastupitelstva města Brna a předsedou brněnského oblastního sdružení ODS, v letech 2010–2014 byl místopředsedou ODS.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 byl zvolen poslancem Parlamentu České republiky za ODS. Svůj mandát obhájil ve volbách do PS PČR v roce 2017. V uvedeném volebním období byl ve sněmovně mj. předsedou podvýboru pro justici a soudní samosprávu. O čtyři roky později, tedy v roce 2021, kandidoval ve volbách do PS PČR za koalici SPOLU a byl opět zvolen.

V letech 2012 až 2013 byl ministrem spravedlnosti ve vládě Petra Nečase.

V listopadu 2021 byl ODS nominován na pozici ministra spravedlnosti. Dne 17. prosince 2021 byl prezidentem republiky Milošem Zemanem jmenován ministrem spravedlnosti.

 

Redakce AD, ČTK
Foto: Ministerstvo spravedlnosti a PS PČR

 

Go to TOP