Itálie zpřísní zákon proti domácímu násilí, vyšetřovat se bude bez oznámení

Italská vláda schválila přísnější zákon proti domácímu násilí a násilí na ženách. Nový legislativní text počítá s častějším využitím elektronických náramků u lidí vyšetřovaných kvůli domácímu násilí, zvyšuje trestní sazby a zavádí novou dávku pro lidi, o kterých se úřady domnívají, že jsou oběťmi domácího násilí, uvedla agentura ANSA. Cílem zákona je zpřísnit tresty pro násilníky a posílit ochranu předpokládaných obětí ve fázi vyšetřování a před rozsudkem soudu.

 

„Cílem zákona je zvýšit bezpečí žen. Od začátku roku jsme totiž zaznamenali vraždy 109 žen, a proto jsme cítili potřebu posílit prevenci tak závažných trestních činů,“ uvedla ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová.

Ministryně spravedlnosti Marta Cartabiaová uvedla, že nový zákon posiluje předběžná donucovací opatření. Státní zástupci budou moci nařídit vazbu v případě lidí, u kterých jsou závažné indicie, že se dopustili domácího násilí, a existuje „vážné a bezprostřední nebezpečí“, že se násilí znovu dopustí. Dosud tak mohli učinit v případě, že policie přistihla pachatele při činu.

Zákon chce také rozšířit používání elektronických náramků u lidí obviněných z domácího násilí. S jeho nasazením musí obviněný souhlasit, pokud to však neudělá, hrozí mu vazba nebo domácí vězení.

V případě vážných indicií budou státní zástupci a policie také smět vyšetřovat případy domácího násilí i bez trestního oznámení. To se oběti často obávají podat, uvedly organizace, jež vystupují na ochranu práv žen.

Otázka domácího násilí je v italském tisku vnímána především jako otázka násilí na ženách. Italských statistický úřad (Istat) letos v listopadu poukázal na zajímavý údaj. Zatímco se počet vražd mužů v Itálii za poslední čtvrt století prudce snížil ze čtyř vražd na 100 000 obyvatel za rok na 0,6, v případě žen tento údaj v posledních dvou dekádách stagnuje kolem 0,5 vraždy na 100 000 obyvatel za rok. V roce 2020 bylo v Itálii zavražděno 116 žen. Ve více než polovině případů byl vrahem manžel či partner, v dalších 30 procentech případů se jednalo o bývalého partnera či blízkého příbuzného, například otce či syna.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP