Budoucí soudkyně ESLP podkládá za důležité, aby ji u ÚS nahradila opět žena

Končící ústavní soudkyně JUDr. Kateřina Šimáčková, Ph.D., pokládá za důležité, aby ji nahradila opět žena, a to přinejmenším ze symbolických důvodů. Jinak by v současné sestavě Ústavního soudu zůstala jediná žena, a to JUDr. Milada Tomková. V justici je přitom 60 procent žen. Kandidáta či kandidátku na uprázdněnou pozici navrhne prezident Miloš Zeman, musí získat souhlas Senátu. Hrad chce s nominací počkat na nového ministra spravedlnosti.

Kateřinu Šimáčkovou nyní čeká působení u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Slib složí 13. prosince ve Štrasburku. Ze začátku se bude účastnit rozhodování jako pozorovatelka, na konkrétních případech začne pracovat od ledna. Šimáčková se dlouhodobě profesně věnuje právě lidským právům. Vzhledem k tomu, že ESLP řeší také mezistátní stížnosti, čeká Šimáčkovou rozšiřování odbornosti, což bere jako výzvu.

Během osmi let u ÚS Šimáčková podle vlastních slov nezažila politický nátlak ani nepříjemné dotazy na stav řízení od politických aktérů, které v minulých letech popisovali někteří ústavní soudci.

„Takovou osobní zkušenost jsem neučinila, nicméně dovedu si představit, že se takové pokusy mohou stávat. Někdy ani nemusí být ze zlé vůle, úředník nebo politický aktér si nemusí uvědomit, že něco takového není vhodné,“ řekla Šimáčková. Na druhou stranu, soudci podle ní nemají žít ve slonovinové věži. Kontakt s politiky a dalšími aktéry by se však měl odehrávat transparentně na odborných fórech a pod kontrolou veřejnosti.

Za působení u ÚS zažila Šimáčková některá rozhodování, kdy soudci obtížně hledali shodu a střetávaly se například liberálnější a konzervativnější přístupy. Soud ale podle ní nebyl trvale rozštěpen na dvě ustálené skupiny. Přehlasovaná menšina pak své názory vždy mohla uplatnit v disentech neboli odlišných stanoviscích, které jsou podle Šimáčkové užitečné, dávají totiž najevo, že soudci zohledňovali různé argumenty a názorové proudy. „Bylo by pokrytecké se tvářit, že si všichni myslíme totéž,“ uzavřela Šimáčková. Podle ní je však důležité „nesouhlasit racionálně“ a respektovat argumenty a postoje protistrany.

Na pondělí 13. prosince, kdy se JUDr. Kateřina Šimáčková ujme své funkce a složí slavnostní slib, připravuje Advokátní deník rozhovor s touto novou soudkyní ESLP. 

Zdroj: ČTK
Foto: Ústavní soud, autor: Vladimír Novotný

Go to TOP