Úprava pandemického zákona o vydávání karantén hygienami nebude jednoduchá

Úprava pandemického zákona, aby hygienické stanice nemusely rozhodnutí o karanténě či izolaci vydávat pro každého písemně, nebude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jednoduchá. Po telefonu to ale podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nebude možné. NSS na nezákonnost postupu upozornil už na konci srpna.

 

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona číslo 94/2021 Sb, takzvaného pandemického zákona, který zatím platí jen do konce února. Problém jí ale zřejmě nevyřeší.

 

„Kolegové se tím zabývají, jestli by tento bod bylo možné do pandemického zákona zakomponovat. Zdá se, že je to velmi komplikované, protože se to řídí správním řádem. Není možné obejít vydání správního rozhodnutí jinou než písemnou formou,“ řekl ministr. Mohlo by být podle něj odesláno třeba datovou schránkou, tu ale většina lidí nemá. „Je pravda, že na to v praxi narážíme. A obávám se, že pouze na základě telefonátu to podle našeho právního řádu, i v kontextu judikátu soudu, nebude možné,“ dodal.


K situaci se na twitteru
 vyjádřila i končící ředitelka Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. „Problém vydávání karantén je v celém civilizovaném světě řešen v pandemickém zákoně. To, že zákon 94/2021 Sb. takovou pasáž neobsahuje, není manažerským selháním vedoucích pracovníků hygienických stanic,“ napsala.


Nejvyšší správní soud (NSS) na konci srpna zamítl kasační stížnost jihlavské stanice proti verdiktu Krajského soudu v Brně, který označil loňský telefonát rodině ze Žďárska za nezákonný zásah, jenž vyvolával dojem závaznosti, ačkoliv nešlo o řádné rozhodnutí. Konstatoval, že telefonický pokyn pracovnice hygienické stanice nelze „pro absolutní nedostatek písemné formy“ považovat za rozhodnutí dle soudního řádu správního. Hygienická stanice tak podle něj omezila osobní svobodu nezákonným způsobem.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP