Zlatá sbírka z Krymu má být vrácená Ukrajině, rozhodl nizozemský soud

Nizozemský odvolací soud rozhodl, že kolekce zlatých předmětů z krymských muzeí, která byla v době obsazení ukrajinského poloostrova Ruskem v roce 2014 na výstavě v Nizozemsku, se má vrátit Ukrajině. Odvolací soud tak potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu z roku 2016, proti kterému se Rusko odvolalo. Informovala o tom agentura Reuters.

 

Soudkyně Pauline Hofmeijerová Ruttenová při čtení rozsudku uvedla, že národní zájmy Ukrajiny převyšují nároky krymských muzeí, protože předměty jsou „součástí kulturního dědictví ukrajinského státu“. Soud vzal potaz legislativu přijatou na Ukrajině v roce 1995, která poskytuje ochranu artefaktům. „I když muzejní předměty nadále existují a zůstávají nepoškozené, zákon o muzeích má za cíl zabránit tomu, aby takové předměty opustily sféru vlivu ukrajinského státu. Existuje aktuální nebezpečí, že se tak stane,“ uvedl soud.

Muzeum Allarda Piersona v nizozemské metropoli si na výstavu nazvanou „Krym: Zlato a tajemství Černého moře“ půjčilo ze čtyř muzeí na Krymu historické artefakty staré až několik tisíciletí. Příslušné smlouvy podepsali Nizozemci s Ukrajinou. Po ruské invazi na Krym však tamní muzea kontroluje Rusko, které trvalo na navrácení artefaktů na anektovaný poloostrov, tedy fakticky do ruských rukou.

Nizozemský soud v roce 2016 rozhodl, že na základě pravidel Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) musejí být historické cennosti vráceny jako kulturní dědictví suverénnímu státu, což Krym není. Muzea na anektovaném poloostrově se proti rozhodnutí odvolala.

Odvolací soud nejprve v roce 2019 odložil rozsudek ve sporu o předměty, mezi nimiž jsou zlaté šperky, helmice, zbraně či nádoby s odůvodněním, že na verdikt potřebuje více času. Kolekce je od roku 2014 uložená v muzeu Allarda Piersona.

 

Zdroj: ČTK
Foto: allardpierson.nl/Isabel Nabuurs

Go to TOP