Psychologická novela JUDr. Rittera „Mimo záznam“ míří do knihkupectví

Advokát JUDr. Petr Ritter vstoupil do literatury – společně se spoluautorem a advokátním společníkem JUDr. Zdeňkem Šťastným – před šestatřiceti lety, v roce 1985, románem „Advokát ex offo“, který se, stejně jako některá jeho další díla, dočkal televizní dramatizace. Poslední, v pořadí devatenáctou publikací Petra Rittera je mrazivá psychologická novela o zločinu a zneužívání moci „Mimo záznam“, která se před pár dny vydala na svou pouť za čtenáři.

 

Tvorba Petra Rittera je poznamenána jeho profesí advokáta, a byť se děj jeho příběhů mnohdy odehrává i v jiných než právnických kulisách, vždy, stejně jako v poslední devatenácté knize „Mimo záznam“, v ní rezonuje autorova skepse k existenci skutečné spravedlnosti a k možnosti dosáhnout jí prostřednictvím oficiálního práva. Typickým znakem jeho tvorby je přes mnohdy až sarkastický humor jeho schopnost vcítění se do osobností a prožitků svých postav podle jejich věku, zralosti a životních zkušeností.

„Mimo záznam“ je mrazivá psychologická novela o zločinu a zneužívání moci. V jejím středu stojí Marian Korbel, první muž státu, egoistický kariérista uvyklý v honbě za úspěchem spáchat třeba i skrytý zločin, včetně vraždy. Je platnými zákony nepostižitelný, jeho vina existuje pouze mimo záznam. Za takové situace musí jednat mimo záznam i Gil, vrah, který se rozhodne Korbela dostihnout a spravedlivě na něm vykonat absolutní trest. V logice takto rozehrané partie pak ani následný soud nemůže probíhat v jednací síni oficiální justice, ale v soudním procesu mimo záznam. Pravidla v něm nestanoví zákony, ale čirá, nemilosrdná spravedlnost.

Jádrem příběhu není odhalování technologie zločinu ani závěrečné uspokojení nad jeho porážkou, ale jemná psychologická kresba zla, viny a odpovědnosti. Veskrze vážné vyprávění je kořeněné někdy až sarkastickým humorem mířícím k pravdě groteskním výsměchem a sebeironií. Knihu „Mimo záznam“ je třeba číst tak, jak je napsaná, jako milosrdně zkarikovanou nadsázku. Připustit si, že odráží realitu (což odráží), by bylo nesnesitelné…

 

Publikační činnost JUDr. Petra Rittera

Romány
Advokát ex offo
Chybná diagnóza
Na hraně
Protipopravčí četa
Wirth versus stát
Studovali práva
Brodyho testament
Proces se soudci Alvina Karra
Vina soudce Brennera
Zde žili
Kniha moci a elegantních nevěstek
O dětech žen a mužů

Povídky
Biliáry
Přátelé, to si poslechněte
A poslední přišel kat
Pečeť pro krále
Jak to bylo dál
Stolní společnost

Scénáře
Preference
To se ti povedlo, tatínku
Advokát ex offo

 

V roce 2020 vstoupil JUDr. Petr Ritter spolu s JUDr. Zdeňkem Šťastným do Právnické síně slávy.

 

Redakce AD
Foto: archiv JUDr. Petra Rittera, kosmas.cz

Go to TOP