Novým soudcem Tribunálu Evropské unie se stal Pēteris Zilgalvis

Rozhodnutím ze dne 8. září 2021 jmenovali zástupci vlád členských států soudcem Tribunálu Evropské unie Pēterise Zilgalvise, to na období od 10. září 2021 do 31. srpna 2025. V souvislosti s nástupem P. Zilgalvise do funkce se dne 27. září konalo slavnostní zasedání Soudního dvora.


Pēteris Zilgalvis
se narodil v roce 1964; diplom v oboru politické vědy získal na Kalifornské univerzitě v USA v roce 1986, titul doktora práv získal na Univerzitě Jižní Kalifornie v roce 1990. V letech 1990-1992 se stal hlavním poradcem právní služby Výboru pro ochranu životního prostředí lotyšského Parlamentu. Dále zastával funkce úředníka pro Evropský parlament, OSN, UNEP a UNESCO na ministerstvu zahraničních věcí Lotyšska, v letech 1993-96 byl odborníkem na otázky životního prostředí pro baltský region – Estonsko, Lotyšsko, Litva  v rámci Světové banky, následně hlavním poradcem v oblasti práva životního prostředí v rámci politik ochrany životního prostředí Světové banky, Rusko a v letech 1997-2005 zástupcem vedoucího útvaru pro bioetiku, Generálního ředitelství pro právní záležitosti při Radě Evropy. Jako vedoucí oddělení pro správu a etiku při Evropské komisi pracoval v letech 2005-2010, následující rok byl vedoucím oddělení pro infekční nemoci a veřejné zdraví, Evropská komise a do roku 2016 pak vedoucím oddělení pro zdraví a kvalitní životní podmínky Evropská komise.

 

Pēteris Zilgalvis byl členem St Antony‘s College na Oxfordské univerzitě v letech 2013-2014, do roku 2019 působil jako výzkumný pracovník v rámci programu pro politickou ekonomii finančních trhů na Oxfordské univerzitě, od roku 2016 do roku 2021 byla pak vedoucím oddělení pro digitální inovace a blockchain při Evropské komisi, členem Světového výboru pro kryptoměny při Světovém ekonomickém fóru a členem Expertního poradního výboru OECD pro politiky v oblasti blockchainu. Následně byl členem poradního výboru a osobou zodpovědnou za výuku v rámci programu vzdělávání o Fintech a inovacích v oblasti regulace – Judge Business School, Univerzita v Cambridgi, je členem redakční rady Baltské ročenky mezinárodního práva a autorem řady publikací…

Zdroj: Tribunál EU
Foto: SD EU; Twitter Pēterise Zilgalvise

Go to TOP