Polský ÚS opět odročil jednání o přednosti Ústavy před právem EU

Z rozhodnutí své předsedkyně Julie Przylembské polský Ústavní soud dne 31. srpna 2021 opět odročil rozhodování o tom, zda má polská Ústava přednost před právem Evropské unie. Oznámila to televize TVN 24. Média varují, že případný klíčový nález o přednosti polského práva před unijním by mohl narušit systém společného práva v EU a vést k finančnímu postihu, či dokonce k odchodu Polska z Evropské unie.

 

Na Ústavní soud se v této věci obrátil premiér Mateusz Morawiecki už na jaře tohoto roku, po březnovém rozhodnutí Soudního dvora EU k polské soudní reformě. Ta je dlouhodobým jablkem sváru mezi Varšavou a Bruselem. Vláda tvrdí, že reforma má vést k větší efektivnosti soudů, její kritici v ní vidí snahu vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) ovládnout polskou justici.

Na dnešním jednání Ústavní soud nejprve odmítl žádosti ombudsmana o přerušení jednání a o vyloučení čtveřice soudců kvůli podjatosti či tomu, že jejich jmenování do funkce zpochybnil Evropský soud pro lidská práva. Evropský soud pro lidská práva ale není institucí Evropské unie.

Ombudsmanův zástupce pak požádal o vyloučení dalšího soudce z rozhodování, ale také o to, aby se Ústavní soud v plném složení obeznámil se všemi ombudsmanovými požadavky. Předsedkyně pak ohlásila, že tyto návrhy musí soud probrat, a vyhlásila přestávku do 22. září.

Odklad v rozhodování okomentoval profesor Robert Grzeszczak z Katedry unijního práva Varšavské univerzity jako politickou hru, kterou vede Varšava s Bruselem. „Pokládal jsem tento scénář za velice pravděpodobný, protože je to už obyčejná politická hra, která s právem nemá moc společného. Premiérův návrh je v rozporu s unijním právem a ústavním právem,“ řekl profesor Robert Grzeszczak. Podle expertova názoru není úkolem výkonné moci, aby se zajímala, zda je důležitější právo unijní či polské, protože výkonná moc je od toho, aby právo uplatňovala.

Premiérova otázka má ale „politický smysl“ a předsedkyně Ústavního soudu podle experta postupuje tak, aby premiérovi zajistila argument ve sporu s Evropskou komisí. „Je to velká politická hra složená z mnoha prvků,“ soudí Robert Grzeszczak.

 

 

O situaci v Polsku informoval Advokátní deník také zde:

Tisíce polských soudců a prokurátorů žádají dodržování práva Evropské unie – Svět práva – Advokátní deník (advokatnidenik.cz)

SD EU: Disciplinární režim polských soudců odporuje právu EU – Judikatura – Advokátní deník (advokatnidenik.cz)

Podle polského ÚS jsou opatření Soudního dvora EU v rozporu s ústavou – Judikatura – Advokátní deník (advokatnidenik.cz)

Stanovisko generálního advokáta M. Bobka k nestrannosti polských soudců – Judikatura – Advokátní deník (advokatnidenik.cz)

 

Zdroj: ČTK
Foto: trybunalgovpl.jpg

Go to TOP