Advokátní Dobročinná aukce proti násilí vybrala o 100 tisíc Kč víc než loni!

V roce 2020 se při prvním ročníku Dobročinné aukce proti násilí vybralo 171 tisíc korun. Letos si její pořadatelky z advokátních kanceláří AK HRDÁ a AK ANDRŠOVÁ daly za cíl tuto částku rozhodně navýšit a vybrat tak pro dvě neziskové organizace Acorus a Nomia, které pomáhají obětem domácího násilí, alespoň 190 tisíc. Když jsme pak viděly, kolik věcí nám letos dárci věnovali, tak jsme si s kolegyní advokátkou Petrou Andršovou řekly, že částka musí jít přes dvě stě tisíc. Nakonec jsme vybrali 271 500, takže oproti loňskému roku jsme ji navýšili dokonce o 100 tisíc,“ říká na úvod rozhovoru JUDr. Lucie Hrdá, advokátka a autorka nápadu Dobročinné aukce proti násilí.

 

Kolik věcí se nakonec v aukci podařilo od dárců nashromáždit?

Nakonec se dražilo přes 300 věcí, pokud budu počítat i šperky, které se vždy dražily jednotlivě.


Vydražily se všechny předměty, případně co se stalo nebo stane s těmi věcmi, které nenašly svého nového majitele?

Vydražila se velká většina věcí a ty, které se v akci prodat nepodařilo a dárci si je nevyžádali zpět, jsme stejně jako minulý rok rozdali klientkám Acorusu a Nomie.


Jaké předměty se prodávaly nejlépe a cena kterého z nich se nakonec vyšplhala nejvýš?

Nejlépe se prodávaly obrazy, předplatné, knížky a limitovaná edice ginů. Za nejvyšší částku se vydražil sám Marek Němec (herec Divadla v Dlouhé a jeden z tradičních „patronů“ aukce – na snímku), který se nabídl, že si pro dobro věci zařídí setkání rovnou s oběma aktérkami dvou nejvyšších příhozů. Moc mu tímto děkuji za všechno, co pro nás dělá.


Stalo se, že někdo z dražitelů nakonec nezaplatil?

Stalo se to jen ve dvou případech, tím pádem věc připadla druhému dražiteli v pořadí.


Odnesla jste si z aukce i Vy osobně nějaký předmět, nebo jste udělala radost někomu ze svých blízkých?

Ano, vydražila jsem několikery šaty, korále, voucher na oblečení pro manžela, knížky pro děti…


Můžete odtajnit, kdo z dražitelů byl „rekordmanem“ aukce?

Podle informací kolegyně jeden z dražitelů vydražil 6 věcí… Teď nevím, jestli jsem to nebyla já, protože jsem se zapojila fakt hodně 🙂


Z čeho jste jako spoluorganizátorka aukce měla největší radost?

Z toho, kolik lidí bylo ochotno pomáhat, věnovat nám věci do aukce, a nakonec i pořídit si něco a tím pomoci nejzranitelnějším obětem závažné trestné činnosti. Je skvělé vědět, že to funguje, že se akce osvědčila, že je pro lidi důvěryhodná a že přináší radost.


Připravujete se na již třetí ročník aukce, tedy máte v plánu v tomto projektu pokračovat nebo jej nějak inovovat?

Na to se mě zeptejte až v lednu, jestli zase najdeme sílu a energii. Ale lidé už nám píšou, že se na třetí ročník těší…


Celý výtěžek z aukce se stejně jako v roce 2020 rovným dílem rozdělil mezi dvě neziskové organizace – Acorus, které je centrem pro osoby ohrožené domácím násilím, a Nomia, jež se mimo jiné zaměřuje na pomoc týraným, zneužívaným a zanedbávaným dětem.  

P.S. ČAK jako vydavatel věnovala do aukce soubor svých 3 knih, které našly nové místo v knihovně kolegyně – advokátky z Prahy.

Redakce AD
Foto: AK Hrdá; AD

Go to TOP