Polsko oznámilo, že zruší disciplinární komoru NS a reformuje soudnictví

Polská vláda dne 17. srpna potvrdila, že zruší spornou disciplinární komoru nejvyššího soudu, a oznámila, že v září předloží plány na vytvoření jiného disciplinárního systému a chystá další změny soudnictví. Informovala o tom agentura Reuters.

Soudní dvůr Evropské unie v polovině července konstatoval, že disciplinární komora, která rozhoduje o postavení soudců a prokurátorů, jejich trestním stíhání a případném uvalení vazby, není v souladu s unijním právem, a nařídil Polsku, aby její činnost pozastavilo.

Lhůta, do které mělo Polsko odpovědět Evropské komisi ohledně rozhodnutí Soudního dvora, vypršela v pondělí 16. srpna o půlnoci.

„Polsko bude pokračovat v reformách soudnictví, které se budou týkat také odpovědnosti soudců,“ sdělila polská vláda podle zveřejněného prohlášení ve své odpovědi Bruselu. Kabinet zároveň uvedl, že zrušení disciplinární komory bude součástí těchto plánovaných změn. Vláda rovněž upřesnila, že podá návrh na zrušení předběžného opatření Soudního dvora týkajícího se komory.

Případ disciplinární komory je součástí širšího sporu, který už několik let vede Brusel s Varšavou o soudní reformu. Ta má podle polské vlády zvýšit efektivnost soudů a zbavit je pozůstatků komunismu. Kritici reformě vyčítají, že posiluje politický vliv současné vlády na justici a omezuje nezávislost soudů. Dlouhodobý spor Varšavy s Evropskou unií ohledně polské justice se v posledních měsících vyostřil a Brusel požadoval, aby Polsko činnost kontroverzní disciplinární komory pozastavilo. Pokud by Polsko neuposlechlo, hrozily by mu pokuty.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP