Dohoda České republiky s Polskem ohledně dolu Turów stále není uzavřena

Navzdory tomu, že polský premiér Mateusz Morawiecki už v květnu ohlašoval brzké uzavření dohody s Českou republikou ohledně hnědouhelného dolu Turów, konec vyjednávání s Českem není zatím na dohled, uvedl na svém webu polský list Gazeta Wyborcza. Upozornil také na nespokojenost obyvatel českého pohraničí s tím, že žádný český politik si dosud nepovšiml ochoty Evropské komise (EK) zapojit se do jednání, přestože s EK na české straně by bylo snazší tlačit na Polsko.

 

List upozorňuje na obavy lidí a připomíná, že premiér Morawiecki 25. května oznámil, že na summitu Evropské unie jednal s českým premiérem Andrejem Babišem. „Zdá se mi, že jsme již velice blízko dohodě“, v jejímž důsledku by „Česko souhlasilo stáhnout žalobu (na Polsko) u Soudního dvora EU,“ řekl tehdy polský premiér. Tato slova ale česká strana obratem popřela. Na dohodě, kterou ohlásil polský premiér, se tak pracuje už druhý měsíc.

Češi si už delší dobu stěžují na činnost dolu Turów, který leží v Dolním Slezsku poblíž českých hranic. Zdůrazňovali, že Polsko podle jejich názoru porušilo unijní předpisy, když tam povolilo další těžbu. V březnu podali u Soudního dvora EU žalobu, první v dějinách vznesenou proti Polsku jiným členským státem, uvedla Gazeta Wyborcza.

Polskou vládu ale podle listu přimělo celou věc brát vážně až květnové pravomocné rozhodnutí Soudního dvora EU, který nařídil okamžitě pozastavit těžbu až do oznámení konečného verdiktu. Polsku navíc hrozí finanční trest za to, že rozhodnutí nesplnilo. Češi chtějí, aby Polsko platilo pět milionů eur za každý den práce. Polsko-česká jednání, na kterých závisí, zda Češi stáhnou žalobu, začala 17. června. O několik dnů dříve přišel z Prahy návrh mezistátní smlouvy čítající několik desítek stran – obsahovat by měl požadavky, které Češi roky vznášeli, například aby se Polsko finančně podílelo na ochraně vody na české straně.

Zástupci polské vlády v médiích přiznávali, že je hodně bodů, které je nutné projednat, a že Češi nastolují nové otázky. Zástupci české vlády pak novinářům řekli, že Poláci nesouhlasí s finančními sankcemi pro případ, že by dohodu nedodržovali, protože „obě strany by si měly důvěřovat“.

Začátkem července předal premiér Morawiecki na summitu visegrádské čtyřky v Katovicích premiérovi české vlády neoficiální dopis. „Jsme hluboce rozčarováni, jak moc se ta dohoda liší od toho, co jsme poprvé dohodli 24. května v Liberci,“ uvedl v něm.

Zatím obě strany dál jednají. Podle komuniké polského Ministerstva životního prostředí skončilo ve čtvrtek 5. srpna další setkání. Další kolo má následovat 12. srpna. Unijní instituce se v nejbližších týdnech nejspíše polským dolem zabývat nebudou, Soudní dvůr EU i EK jsou totiž do konce srpna na dovolené.

„Zdá se, že jednání potrvají nejméně do konce léta bez hrozby sankce pěti milionů eur denně, kterou za nezastavení těžby požaduje česká vláda,“ odhaduje šéf sdružení Eko-Unia, bývalý náměstek ministra životního prostředí Radoslaw Gawlik.

Rozhořčeni situací jsou obyvatelé českého pohraničí, kteří pociťují dopady těžby. Pro ně se i přes rozhodnutí Soudního dvora EU a pokračující jednání moc nezměnilo. Vytýkají české vládě, že jim neposkytuje dostatek informací, ačkoliv se jich to přímo týká. Na začátku jednání zaslali české vládě sedm požadavků, na které by měla brát při jednání s Polskem zřetel, mimo jiné žádali nařídit Polsku, aby splnilo pravomocné rozhodnutí Soudního dvora EU. Navrhovali také stáhnou žalobu až poté, co Polsko prokáže, že pokračování těžby negativně neovlivní české území.

„Žijeme v ustavičném strachu o budoucnost: úroveň vody klesá, hluk je na hraně povoleného limitu a lidem praskají zdi v domech,“ zdůraznili obyvatelé českého pohraničí. „Nedostatek vody je už všední záležitostí pro mnoho lidí v okolních vesnicích. Chybí voda k pití, vaření i na hygienu. Obyvatelé mají harmonogram koupání, anebo se chodí umývat k sousedům.“

Češi také připomínají, že Evropská komise slíbila, že je připravena připojit se k jednáním. Jak ale upozornili, žádný český politik si toho nevšiml. „Věříme, že Česku se společně s Evropskou komisí bude lépe vyjednávat a tlačit na Polsko, aby neporušovalo právo,“ soudí místní obyvatelé. A opět apelují na to, aby Česko nejprve přimělo Polsko splnit pravomocné rozhodnutí Soudního dvora EU, jinak „dohoda s Polskem bude jen cár papíru“.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP