Sněmovna se sejde ke schvalování růstu pěstounských odměn

Na své mimořádné schůzi se v pátek 6. srpna sejde Poslanecká sněmovna P ČR, schvalovat by měla mimo jiné růst odměn pěstounů a státních příspěvků na dítě pro klokánky a podobné azylové domy, tedy novelu zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí. Pokračovat by mělo podle návrhu programu také schvalování novely zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, jež zpřísňuje podmínky vyplácení těchto dávek. Závěrečné kolo jednání o obou předlohách zákonodárci nedokončili na mimořádné schůzi ve středu 28. července 2021.

 

U pěstounských odměn se vedla debata zejména o snaze některých poslanců zrušit takzvané kojenecké ústavy. Výbor pro sociální politiku tyto poslanecké úpravy nepodpořil. Jeho zpravodaj Marek Novák očekává, že je plénum zamítne. Připomněl, že ve sněmovně je před schvalováním jiná novela, která kojenecké ústavy ruší, ale zároveň předpokládá vznik center komplexní péče pro vážně chronicky nemocné a zdravotně postižené děti.

Poslanci podali k vládní novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí na sedm desítek pozměňovacích návrhů, část z nich se týká růstu odměn dlouhodobých i náhradních krátkodobých pěstounů. Schválena zřejmě bude úprava předpokládající zvýšení odměn a jejich navázání na minimální mzdu. Odměna by závisela také na počtu dětí, o něž pěstouni pečují, a na jejich zdravotním stavu. Pokud by o dítě pečovali příbuzní, místo pěstounské odměny by dostávali novou nezdaněnou dávku nazvanou příspěvek při pěstounské péči. Dávka by se odvíjela od životního minima jednotlivce.

Příspěvek na dítě pro klokánky a podobné azylové domy by mohl vzrůst z nynějších 22 800 korun na 36 000 korun měsíčně.

Poslanci se budou zabývat i novelou zákona o pomoci v hmotné nouzi. Z hmotné nouze by podle předlohy měli být lidé vyloučeni například v případě vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání kvůli porušení režimu dočasné neschopnosti. O dávky by mohli přijít také rodiče, kteří neposílají svého potomka do posledního ročníku mateřské školy. Zpřísnil by se výpočet výše doplatku na bydlení, pokud společně posuzovaný člověk není v hmotné nouzi nebo není oprávněnou osobou.

Odpůrci novely tvrdí, že změny mohou i po celkových poslaneckých úpravách poškodit desetitisíce chudších lidí včetně seniorů, zdravotně postižených nebo lidí s duševním onemocněním.

Na programu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny je rovněž druhé čtení novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, která by měla podle tvůrců zpřehlednit a zjednodušit systém sociálních služeb. Výbor pro sociální politiku se už dříve postavil proti navrhovanému pravidelnému růstu úhrad klientů za poskytování sociálních služeb. Předkladatelé ustoupili také od zamýšleného skokového zvýšení horní hranice sazeb těchto úhrad o pětinu. Růst nově navrhli jen pro denní limit za stravovací služby v pobytových zařízeních sociálních služeb a pro cenu oběda v pečovatelské službě.

 

Zdroj: ČTK
Foto: PS P ČR

Go to TOP