Francouzská Ústavní rada rozhodne o platnosti covidového zákona

Francouzská Ústavní rada rozhodne ve čtvrtek 5. srpna o platnosti takzvaného covidového zákona, který mimo jiné zavádí povinné očkování pro zdravotníky a na jehož základě se lidé budou muset prokazovat zdravotními pasy také v restauracích, barech, meziměstských vlacích či letadlech. Pokud Ústavní rada zákon schválí, všechna dříve avizovaná pravidla, která mají zamezit šíření nemoci covid-19, začnou platit od pondělí 9. srpna.

 

Posuzovaný zákon stanovuje, kde všude na veřejnosti bude potřeba se prokazovat zdravotním pasem. To je doklad, jenž potvrzuje, že jeho držitel prodělal covid-19, je proti této nemoci plně očkovaný nebo má negativní test.

Již od 21. července je pas potřeba pro vstup na kulturní akce pro více než 50 osob, od 9. srpna má být nezbytný i v restauracích, obchodních domech, pro návštěvu domova důchodců nebo lékaře. Pro mládež začnou všechny tyto podmínky platit až 30. září, kdy už by měl být dostatek vakcín i pro tuto věkovou skupinu. Autorem návrhu je prezident Emmanuel Macron, Parlament normu schválil 25. července.

Proti zdravotním pasům a povinnému očkování pro zdravotníky a hasiče se ve Francii poslední tři víkendy masivně protestovalo. Zdravotní pasy podle jejich odpůrců prohlubují nerovnosti mezi občany, diskriminují chudší vrstvy obyvatelstva a omezují svobodu.

Zdravotní pasy by měly platit výhradně během nouzového stavu. Ten zatím francouzský Parlament schválil do 15. listopadu, o jeho případném prodloužení by musel opětovně hlasovat.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP