Vláda schválila reformu systému ochrany ohrožených dětí

Systém ochrany ohrožených dětí čeká v následujících letech reforma. Její návrh má být hotový do konce příštího roku. Zaměřit se má na sociální práci, pěstounskou péči či vytvoření zaručené sítě služeb pro děti a rodiny. Počítá se také s transformací ústavů. Vyplývá to z navrhovaného I. Akčního plánu k Národní strategii ochrany práv dětí na období 2021–2024, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí a na svém jednání 26. července ho schválila vláda. Reformní změny by se měly v praxi projevit od roku 2025.

 

Plán se seznamem opatření doplňuje Národní strategii ochrany práv dětí 2021–2029. Experti systém péče a jeho pomalou modernizaci dlouhodobě kritizují. Podle nich se změny nedaří přijímat a za poslední dvě volební období nenastal žádný posun. Dosud se nenaplnily záměry z minulé strategie, kterou v roce 2012 schválila tehdejší vláda. Odborníci zmiňují roztříštěnost systému ochrany ohrožených dětí mezi tři resorty, posílání dětí do ústavů, nedostatek služeb pro rodiny či slabou podporu pěstounů. Poslanecká sněmovna v současné době projednává vládní novelu o ochraně dětí, poslanci několika stran do ní prosazují víc peněz pro pěstouny či zákaz dávat malé děti do ústavních zařízení.

Podle nového čtyřletého plánu mají týmy zástupců ministerstev, úřadu vlády, krajů, obcí a neziskových organizací do konce roku 2022 navrhnout reformu systému ochrany dětí a „moderní náhradní péči“, podobu zaručené sítě služeb pro ohrožené děti a rodiny, úpravy příbuzenské pěstounské péče či kroky k profesionalizaci a specializaci pěstounů. Návrhy se následně promítnou do zákona, který by měla vláda schválit do konce roku 2024. Poté by měl dostat předlohu k projednání Parlament. Nynější předpis o ochraně dětí s posílením pěstounství prosadila před devíti lety tehdejší pravicová vláda.

Do konce roku 2023 má vzniknout plán transformace ústavů. S ní se počítá ale až od roku 2025 po přijetí nového zákona. Po přeměně by se dětské domovy a jejich personál měly zapojit do sítě služeb a poskytovat pomoc ambulantní a terénní, případně ale i pobytovou.

Návrh udržitelného financování sítě služeb chce dokončit Ministerstvo práce a sociálních věcí také do konce roku 2023. Letos v září by mělo mít hotovou analýzu nynějších finančních toků. Plán na minulé čtyři roky počítal s přerozdělením osmi miliard, které do ochrany dětí ročně plynou – více než polovina sumy tehdy směřovala do ústavů, desetina na sociální práci úřadů, necelá desetina do ambulantních a terénních služeb a zhruba 30 procent do podpory náhradních rodin. Loni měla být pro ústavy určena necelá čtvrtina částky, na sociální práci čtvrtina, na služby pětina a zbytek pro náhradní rodiny.

Do konce roku 2024 se má konat několik kampaní, které se mají zaměřit na podporu znevýhodněných dětí i náhradních rodin, nepřípustnost fyzických trestů či na větší zohledňování názorů dětí.

Přípravu reformy a sítě služeb, analýzy i osvětu chce Ministerstvo práce a sociálních věcí hradit hlavně z peněz EU. Nový evropský projekt by měl začít příští rok a trvat by měl do roku 2025.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP