Rusko nesplní rozhodnutí ESLP o svazcích homosexuálů, odporuje ústavě

Rusko nesplní rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva o registraci homosexuálních svazků, protože tento krok by odporoval ruské ústavě. S odvoláním na příslušné usnesení vedení sněmovny to minulý týden uvedl předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin. Státní duma je dolní komorou ruského parlamentu.

„Evropský soud pro lidská práva vyzval 13. července Rusko, aby zavedlo právní proceduru uznávání stejnopohlavních rodinných vztahů. Všichni členové rady Státní dumy, zastupující různé poslanecké kluby, se ve svém hodnocení verdiktu soudu shodují, že nám vnucují ‚hodnoty‘, které jsou nám cizí. Rozhodnutí, které odporuje ústavě, nesplníme,“ prohlásil Volodin podle listu Kommersant.

Připomněl, že do ruské ústavy byla při loňské novelizaci přidána norma ukládající povinnost chránit „instituci manželství jako svazku muže a ženy“. V ústavě bylo současně zakotveno, že rozhodnutí mezistátních orgánů, která odporují základnímu zákonu, se nemají na území Ruska plnit.

Na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se obrátily tři ruské homosexuální páry, kterým ruské úřady odmítly zaregistrovat sňatek. Soud jednomyslně dospěl k rozhodnutí, že toto odmítnutí porušuje evropskou úmluvu o lidských právech, konkrétně část o respektování soukromého a rodinného života. Soud Moskvě uložil, aby přijala právní normu, která uznává a chrání vztahy žalujících párů.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už dříve prohlásil, že Rusko nemůže rozhodnutí soudu splnit, protože verdikt porušuje ruskou ústavu. Návrh, aby v ruské ústavě bylo manželství definováno jako svazek muže a ženy, loni na jaře předložil prezident Vladimir Putin. O měsíc dříve prohlásil, že dokud bude stát v čele státu, v Rusku sňatky stejnopohlavních párů nepovolí.

Putin se za více než 20 let u moci sblížil s pravoslavnou církví a snaží se Rusko odpoutat od západních hodnot, včetně postojů vůči homosexualitě, poznamenala už dříve agentura Reuters.

Homosexualita byla v Rusku trestná do roku 1993, do roku 1999 byla klasifikována jako duševní nemoc. Od roku 2013 země zakázala „propagandu netradičních způsobů života mezi nezletilci“ a podle tohoto zákona je možno pokutovat každý čin, který úřady uznají za propagaci homosexuality.

Minulý týden také polský ústavní soud dospěl k závěru, že předběžná opatření, tentokrát  Soudního dvora EU, které se týkají disciplinární komory polského NS, jsou v rozporu s polskou ústavou.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP